Elfsborg lyckades äntligen besegra Bois

Avgjorde på två lyckominuter

SPORTBLADET

BORÅS

Elfsborg hade inte besegrat Landskrona sedan skåningarnas comeback allsvenskan.

Men i går gjorde Andreas Klarström och Hasse Berggren var sitt mål på en minut och 27 sekunder i första halvlek.

Det avgjorde matchen som slutade 3-0 till Elfsborg.

I fjol förlorade Elfsborg båda mötena lagen emellan. I juni i år blev det 2-1 till Landskrona efter segermål på övertid.

Nu tyckte Elfsborg det var på tiden med lite flyt mot spöket från söder. Det hade det gulsvarta Boråslaget 20 minuter in i matchen på Ryavallen.

Samtidigt hade Landskrona det motigt. Johan Andersson stukade foten och under tiden han låg skadad gjorde Elfsborg två mål - på 87 sekunder.

Först spelade Magnus Samuelsson fram Hasse Berggren som fick bollen vidare till Andreas Klarström. I fritt läge avslutade Klarström kallt och gav Elfsborg ledningen.

Med tio man på plan kunde inte Landskrona hindra andra målet som kom strax efter.

Olycklig minut

Hasse Berggren växelspelade med Lasse Nilsson. När Berggren fick tillbaka bollen i vänsterläge prickade han säkert in tvåan.

Annars hade Landskrona väl så mycket av spelet i första halvlek. Skotten vanns och bollinnehavet var större.

- Det såg ganska trevligt ut i början. Frånsett den olyckliga minut när vi släppte in två mål. Men vi får inte vara så naiva när vi ska spela oss ur sista tredje delen av plan, menar Landskronatränaren Jan Jönsson.

Framåt skapade Jönssons killar en del också. Farligast var det när Jones Kusi-Asare hade ett skott i ribban. På returen fick anfallskollegan Matthias Eklund bollen mot mål. Men på mållinjen dök Kristoffer Arvhage upp och räddade.

Nöjd med målen

Om det blivit 2-1 där kunde det blivit match. Nu punkterades tillställningen av Samuel Holmén med en dryg halvtimme kvar. Efter ett inspel från Martin Andersson mötte Holmén direkt och det överraskade Mats I Svensson i Bois-målet.

- Det var länge sedan vi gjorde tre mål i samma match, ler Elfsborgs tränare Anders Grönhagen.

Nej, inte sedan i april månad när Örgryte besegrades på Ryavallen.

- Jag är nöjd med tre poäng och tre mål. Men inte med spelet. Vi slarvade med försvarsspelet i första halvlek. Det blev dock lite bättre i andra, säger Grönhagen.

Efter tredje målet kontrollerade Elfsborg matchen helt och hållet. Det kunde blivit fler mål på bra kontringssituationer men skärpan hade försvunnit. Eftersom Landskrona mer eller mindre gett upp var avslutningen ganska tam.

De tre poängen betyder att Elfsborg nu definitivt lämnat kampen kring kvalstrecket. Fem matcher är kvar i allsvenskan. Plus semifinal i svenska cupen mot Halmstad.

Segern mot Landskrona ger betydligt bättre arbetsro för Grönhagens gäng.

TT