Sjölund matchhjälte när DIF besegrade Hammarby

- Vi har tagit ett jättesteg mot ett nytt SM-guld

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Fullsatta läktare, två tvåmålsskyttar, en syndabock och en lika självklar matchhjälte.

Men viktigast av allt, seger för Djurgården med 3-2 mot Hammarby och SM-striden verkar nu avgjord.

- Vi har tagit ett jättesteg mot ett nytt SM-guld, sade Djurgårdstränaren Zoran Lukic.

Foto: Bildbyrån
Samuel Wowoah gjorde två mål i derbyt mellan Hammarby och Djurgården - gratuleras här av anfallspartnern Jesper Blomqvist.

Det var ett Stockholmsderby som hade det mesta, när det väl var över så kunde knappast glädjen vara större hos de regerande mästarna.

Djurgården har nu kopplat ett rejält grepp om SM-bucklan och frågan är självklar, vem ska kunna koppla upp det greppet? Tack vare segern har Djurgården 46 poäng - hela sju poäng mer än Malmö FF, och åtta poäng före Hammarby och en match mindre spelad.

Den guldstrid alla väntat och längtat efter kan redan vara över, tack vare Daniel Sjölund. Hans mål i 82:a minuten avgjorde Stockholmsderbyt och kanske SM-striden.

- Vi är nöjda med tre poäng men det är många matcher kvar att spela, försökte Djurgårdstränaren Sören Åkeby, mera försiktig än hans kollega, Lukic.

- Om SM-striden är över? Ja, sade Hammarbys tränare Anders Linderoth.

Fjörtoft syndabock

För om Djurgården kunde känna sig som vinnare på tisdagskvällen var Hammarby de stora förlorarna.

Och störst förlorare av de grönvita var Karl-Oskar Fjörtoft.

För när Kim Källström blev utvisad i 57:e minuten fick Hammarby chansen att spela med en man mer. Det var inte bara en jättemöjlighet att säkra en seger på Råsunda, det var också chansen att ge spänning och liv åt toppstriden.

Det var då den norske mittfältaren klev in i huvudrollen, men inte på ett sätt någon trott. Helt ensam på kanten tog han med handen, ingen förstod något, men det resulterade i ett andra gult kort och en utvisning för norrmannen.

I stället för en massiv press från Hammarby jämnades styrkeförhållandena ut och Djurgården fick en oväntad chans, det var den Daniel Sjölund tog när han sköt in segermålet i slutminuterna.

Det blev upplösningen på ett drama med en rad huvudaktörer, som till exempel Samuel Wowoah, och Pablo Pinones-Arce.

Wowoah klev fram

För när holländske målsprutan Geert den Ouden är borta på grund av knäskada klev i stället Samuel Wowoah fram. I 29:e minuten gav han Djurgården ledningen på halvvolley efter en hörna av Kim Källström.

I 32:a minuten gjorde han 2-1, framspelad av just Daniel Sjölund.

Båda gångerna replikerade Hammarby genom Pablo Pinones-Arce. Först i 30:e minuten, därefter i 38:e.

Det var en halvlek där ord som målfyrverkeri och fotbollsfest äntligen gjorde sig rättvisa. När chanserna avlöste varandra så var det en njutning, i alla för de flesta.

- Det var extas och förtvivlan om vartannat. Publiken måste jag gillat det här men på bänken trivdes jag inte speciellt, sade Zoran Lukic.

Ni har klar fördel nu i SM-striden, hur ska ni behålla försprånget ända ut?

- Vi har lärt oss att inte blicka allt för långt fram, det gjorde vi förra säsongen men nu har vi sagt att 52 poäng är det som kommer att behövas.

Till det målet är det nu bara sex poäng för Djurgården.

För Hammarby betydde publiksiffran, 35 611 åskådare nytt publikrekord.

Men det var nog inte till så stor tröst den här gången.

Tobias Österberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM