Första halvlek den bästa i årets allsvenska

SPORTBLADET

Bättre halvlek än första 45 av Bajen-Djurgårn har jag inte sett i årets allsvenska.

Ändå är det varken för Piñones-Arces båda läckra mål eller "Vovven" Wowoahs två mer kraftfulla som jag för alltid kommer att minnas 2003 års septemberderby Hammarby-Djurgården.

Det är i stället den viskning i örat jag ser en man i mörk kostym komma in på läktarn och göra på Djurgårdens ordförande Bosse Lundqvist.

Vi visste inte då, en bit in i andra halvlek, vad viskningen betydde.

Möjligen kunde vi ana ämnet, eftersom mannen i kostymen var Dan Svanell, för några år sedan styrelseledamot i Djurgårdens fotboll men i dessa dagar mest aktuell som den mördade utrikesministern Anna Lindhs pressekreterare.

Så kan man också komma att minnas idrottshändelser. Genom att knyta upp dom kring helt andra ännu större skeenden i livet som privata födslar och dödslar eller, som denna dag, att en förmodad mördare grips alldeles utanför matcharenan.

Vi var 35 611, Hammarbys största hemmapublik någonsin, som före matchen hyllade Anna Lindh med en tyst minut - nästan tyst och nästan minut i varje fall... - och båda lagen spelade i sorgband.

Fotbollens SM-strid var ju avgjord redan före tisdagens derby; det är vi några som skrivit.

Efter detta tisdagsderby är den ännu mer avgjord, men efter kommande söndags Malmö-Djurgården är den nog lite mindre avgjord igen.

Allsvenskan är avgjord

Avgjord är den i vilket fall som helst, och det är väl egentligen bara djurgårdarna själva som kan spela bort sina guldmedaljer.

Nu fick man klara sig utan opererade den Ouden, skadade Stefanidis och avstängde Stenman.

Mot Malmö är Stenman tillbaka, möjligen också Stefanidis, men då tvingas man istället undvara Kim Källström.

Det är nog värre det, för då förvandlas mästarna/serieledarna till ett högst normalt vardagslag.

Kim Källström blev utvisad efter två gula kort i 27:e och 57:e minuten, och det enda felaktiga i detta var att domare Anders Frisk borde ha visat Kim av banan redan i 27:e, eftersom han i 24:e minuten skulle ha varnats för sin fällning bakifrån på Antti Pohja.

Jag antar, att det är mänskligt, men samtidigt är det helt oacceptabelt, att det finns nån sorts gräddfil med högre tolerans för landslagsspelare alternativt våra största talanger.

Kanske är Kim Källströms oförmåga att behärska sin frustration och tygla sitt humör just nu det största hotet mot Djurgårdens SM-guld - samtidigt som Kims alla andra egenskaper är garantin för samma guld...

Allsvenskans ende ålänning, "Daja" Sjölund från IF Finströms Kamraterna, fick avgöra genom att runda Bajens målvakt och rulla in 3-2 i öppet mål, men planens kung fanns i Bajen: Pablo Piñones-Arce med sina två läckra mål.

Helt plötsligt gör han alltså mål på sina chanser, två på tre, detta BP-löfte som uti denna spalt påståtts vara en icke-målskytt.

Det må ha varit rätt tidigare men alls icke denna dag.

Matchen dog efter utvisningarna

På längden mäter han 178, att jämföra med Markus Karlssons 185 och Toni Kuivastos 187, och så bra gick detta, att djurgårdstränaren Sören Åkeby dömde ut sitt mittbackspar:

- Det får inte gå till så här om vi ska spela i Europa. Vi kan inte acceptera, att den här lilla Pablo backar in i våra stora backar och bestämmer allt.

En fantastisk första halvlek var det, en ännu bättre Hammarby-inledning på den andra, men när Kim Källström visades ut så dog matchen lite, och för Hammarby dog den definitivt när Karl-Oskar Fjörtoft spelade onödig handboll och också blev utvisad.

Facit:

1) Djurgården drar ifrån ytterligare men tvingas möta Malmö på söndag utan Kim Källström;

2) Hammarby tvingas nu möta Halmstad hemma på måndag utan sina två bästa derbyspelare, Fjörtoft och Piñones-Arcé.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM