Svenskt guldslam i bowling-VM

Svensk bowling är bäst i världen

SPORTBLADET

KUALA LUMPUR

När den tyngsta lagdistansen i VM, femmannalaget, avgjordes på torsdagen blev det silver för damerna och guld för herrlaget.

Dessutom har Sverige VM-kungen i Anders "Linus" Öhman, som redan tagit tre guldmedaljer.

Guld i tvåmanna ihop med Tomas Leandersson.

Guld i femmanna.

Guld individuellt i lagspelet.

Foto: Bildbyrån
Sverige radar upp guldmedaljer i bowling-VM.

Det är dags att skriva nya kapitel i sagan om den kolugne västerbottningen från Umeå. För fyra år sedan var "Linus" inte ens påtänkt i landslaget. Vid 32 års ålder började han för tre år sedan en nysatsning och segrarna har avlöst varandra. I en sport där det brukar finnas 20-25 tänkbara vinnare i varje stor turnering har Öhman nu spelat hem individuellt EM-guld, vunnit världsrankingfinalen och tagit tre VM-guld. Dessutom har han ett 20-tal topp-3-placeringar i stora tävlingar.

Spelar på heltid

Han har lämnat jobbet på Volvo lastvagnar i Umeå, flyttat till Sundbyberg och spelar bowling på heltid.

Allt detta inom tre år.

- Det här är ju inte klokt. Det känns som en Grand Slam. Man skulle ju vara glad för en enda stor titel, nu har det blivit fyra-fem, sade "Linus", som fick ta emot gratulationer och ryggdunkningar från alla håll.

Det var han väl värd efter att ha genomfört de fyra distanserna i VM, totalt 24 serier, och därmed vunnit All Events med ett snitt på 230 poäng per serie.

Nytt guld på fredag?

På fredagen står han på banorna igen i Masters där de sexton bästa spelarna ska göra upp om den individuella VM-titeln.

Det blir inga höga odds på att Öhman tar hem den också.

- Linus är helt enastående. Tillsammans med Tim Mack är han bäst i världen. De blev också etta och tvåa här, så visst har detta VM premierat de bästa bowlarna, sade coachen Magnus Johnson.

"Linus" var förstås en av guldmakarna när 5-mannalagets finalpass spelades. Sverige var titelförsvarare och utmanades denna gång av ett toppat amerikanskt lag, men när det gällde var svenskarna klart bäst.

Leandersson tackar för sig

- Det gick helt enligt vår kalkyl. Fantastiskt att få sluta med ett VM-guld i femmanna, sade Tomas Leandersson, som nu tackar för sig efter en 15-årig landslagskarriär som omfattar fyra VM med åtta medaljer, fyra av dessa i guld.

I det svenska laget spelade i tur och ordning Martin Blixt, Martin Larsen, Patrick Backe, Anders Öhman och Tomas Leandersson. Avgörandet kom i den andra serien där svenskarna, anförda av en annan landslagsveteran Patrick Backes 269 poäng, bjöd på en strikefest av sällan skådat slag och skaffade sig ett försprång på 150 poäng till tvåan USA. Resten var defilering.

Leandersson slutar och Backe tar åtminstone något års uppehåll i landslaget, men framtiden finns redan i laget. 24-årige Martin Larsen och 21-årige Robert Andersson debuterade i VM med den äran.

Hittills har VM gett Sverige tre guld, ett silver och ett brons. Ett facit som vida överträffar förväntningarna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM