VM-silver för svenska dambowlarna

- Det här kunde jag inte ens drömma om

SPORTBLADET

KUALA LUMPUR

De svenska bowlingdamerna tog på torsdagen VM-silver i femmannalag efter en mycket gedigen insats under finalspelet.

Ett storspelande Malaysia gav hemmanationen dess första guld i mästerskapet.

- Detta är den största framgången för svensk dambowling på mycket länge, sade coachen Catharina "Cacca" Blixt Jeppsson.

"Cacca" kan jämföra eftersom hon själv var med när det blev EM-guld i femmanna för två år sedan. Men nu slogs svenskorna även med asiatiskor och sydamerikanskor.

I det svenska silverlaget spelade Eva Jönsson, Helen Johnsson, Christel Carlsson, Linda Haglund och Malin Glendert.

Malaysias guld kom inte oväntat och tredjeplatsen togs av Colombias unga lag som avancerade från 18:e till tredje plats. Starka nationer som USA och England kom helt bort när förmågan att strika blev avgörande.

Svenskt silver stor skräll

De svenska tjejerna hade inte rosat marknaden tidigare under VM och därför kom medaljen som en stor överraskning. Svenskorna ledde efter första dagens tre serier och de höll ihop spelet utmärkt även när det skulle avgöras under finalpasset.

- Vi försökte att koppla bort motståndarna och spela vårt eget spel, sade Malin Glendert, 21 år och yngst i den svenska truppen.

VM-debutanten Glendert är det stora utropstecknet på damsidan. Hon spelade som ankare i silverlaget och gjorde det som en riktig veteran, snittade 222 poäng över de sex serierna och satte nästan alltid strikar när läget var pressat.

Malin är uppvuxen i Ängelholm, men spelar sedan flera år tillbaka för Spader Dam i Helsingborg. Hon vann "All events" i U23-VM förra året och tillhör sparkapitalet i svensk bowling.

- Det här kunde jag inte ens drömma om. Det här skulle ju bli ett läro-VM för min del, sade Malin när hon torkade bort glädjetårarna efter medaljdramatiken.

Individuell bonus

Nu får hon som en extra bonus vara med bland de sexton spelare som får göra upp om den individuella VM-titeln. Den tävlingen inleds på fredagen.

Efter den första serien på finalpasset hade Finland passerat Sverige med tre poäng. I den andra serien avgjordes kampen om guldet då Malaysia under enormt publikjubel slog nytt mästerskapsrekord på en serie med 1 151 poäng, bland annat med serier på 277 och 266. Därmed hade hemmalaget ledningen med drygt hundra poäng före Sverige inför slutserien.

Där bevakade Malaysia sin ledning medan svenskorna med säkert spel höll undan för anstormande Colombia. Finland som låg trea föll tillbaka till fjärde plats.

TT