Toronto skojade med Djurgården

9-2 till Maple Leafs inför ett fullsatt Globen

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Djurgården hade publikproblem under förra säsongen.

På torsdagen var det fullsatt på en träningsmatch - men så var också Mats Sundin tillbaka i Globen.

Med två mål och en assist ledde lagkaptenen sitt Toronto till seger med 9-2 (1-1, 4-0, 4-1).

Foto: Scanpix
Förre Djurgårdaren Mats Sundin stod för två mål och en assist när han förde sitt Toronto till en överlägsen seger mot sitt gamla lag.

Det har gått drygt 13 år sedan Sundin vann SM-guld med Djurgården. Matchen i Globen var faktiskt den första som Sundin spelade mot sitt gamla lag:

- Jag spelade för Djurgården från det jag var tolv år gammal, så det var en lite konstig känsla att spela mot dem.

Publiken reste sig upp och applåderade länge åt jätten med nummer 13 på ryggen innan nedsläpp:

- Det var ett fantastisk mottagande. Det kändes verkligen som hemma.

Salming hyllades

När matchen kom igång var lönnlövens lagkapten den vanlige majestätiske Mats, den självskrivne fältherren och ledaren. Efter 1 004 matcher i NHL är Sundin på väg mot den status som torsdagens bejublade nedsläppsförrättare, Börje Salming, nådde i Nordamerika.

- Börje fick också ett fantastisk mottagande i kväll - och det är han värd. Han har betytt otroligt mycket för svensk ishockey. När han kom in i vårt omklädningsrum före matchen berättade Joe Nieuwendyk för mig att Börje var hans barndomsidol, sade Sundin efter matchen.

Men precis som Salming saknar "Sudden" den där segern, den där bucklan som transatlantiska hockeykrigare varje år strider om - Stanley Cup.

Om den ska komma i år måste Maple Leafs visa att de gamla är äldst, för coachen Pat Quinn har satsat på spelare med nästan Salmingmässig rutin. Av de forwards som anses vara ordinarie har tio man passerat 30-strecket: Mats Sundin, Mikael Renberg, Joe Nieuwendyk, Tom Fitzgerald, Gary Roberts, Robert Reichel, Tie Domi, Travis Green, Alexander Moginlij och Owen Nolan.

Men "gamlingarna" dög bra mot Djurgården.

Två mål av Sundin

Svenskarna hängde hyfsat med i första perioden som slutade 1-1 efter varsitt power play-mål (Darcy Tucker och Kenneth Bergqvist).

- De skapade fler chanser än oss. Vi sade i pausen att vi behövde skärpa till oss om vi ville vinna, sade Sundin.

Och skärpning blev det - Toronto tog över totalt.

Inom loppet av tolv sekunder i början av andra perioden smällde Tucker in sitt andra för kvällen och Alexander Mogilnij pricksköt 3-1.

- Vi gjorde några snabba mål och då tror jag luften gick ur Djurgården, analyserade Sundin, som själv assisterade till det fjärde målet och satte femman med ett mäktigt skott från blå linjen i numerärt överläge:

- Jag har spelat i den backpositionen i OS och VM för Tre Kronor. Och vi behöver göra något åt vårt power play, så vi får se hur det bli i Toronto i år. Jag gillar i alla fall att skjuta därifrån.

Tellqvist i mål

Förnedringen fortsatte i den tredje perioden. Mål sex, sju och åtta ramlade in bakom Petter Rönnqvist, som ersatte Björn Bjurling efter halva matchen, innan Sundin avrundande Torontos målorgie genom att göra 9-1 i mitten av slutperioden:

- Jag hade lägen att göra ett hat trick, men jag brukar på något sätt lyckas missa de chanserna.

Toronto har ytterligare tre svenskar i laget. Sundins kedjekamrat Mikael Renberg, backen Pierre Hedin och målvakten Mikael Tellqvist. Alla tre svarade för habila insatser.

Tellqvist fick inleda i båset, men byttes in i mitten av den andra perioden och var nära att hålla nollan, men med någon minut kvar tilläts Djurgårdens Tomas Kollar att göra ett tröstmål.

Men annars kunde Tellqvist och de övriga 13 850 åskådarna i Globen bara beundra Toronto - och fasa över att Djurgårdens elitseriepremiär bara är en knapp vecka borta.

- Men jag tycker Djurgården är ett bättre lag än vad siffrorna visar, sade Sundin.

Som lagkapten har Mats också lärt sig att vara diplomatisk.

Lars Markusson/TT