Äntligen seger för AIK

Ljus i mörkret för AIK inför Uefacupmötet

SPORTBLADET

AIK hade spelat åtta raka matcher utan seger, Elfsborg hade fyra raka matcher utan förlust.

Resultatet verkade självklart - vilket det också blev men åt fel håll.

4-0 till AIK gav lite ljus i ett annars kompakt höstmörker för Solnalaget.

Foto: SCANPIX
KUL, KALLE Karl Corneliusson jublar efter sitt 2–0-mål mot Elfsborg. Derek Boateng (bakom) gjorde det första.

- Dagens seger var viktig, vi behövde den verkligen och den ser till att vi höjer självförtroendet, sade tränaren Richard Money.

Han har inte haft speciellt mycket att glädjas åt den senaste tiden, inte någon annan AIK:are heller för den delen. Lördagens seger gav inget gigantiskt kliv i tabellen, inte heller någon förhoppning om ett SM-guld, det har alldeles för många tappade poäng redan sett till att det inte blir.

Men med blott en seger på 13 senaste matcherna var det ändå ett välkommet tillskott, särskilt inför Uefacupmatchen mot Valencia på torsdag.

Ingen press

- Att få till oavgjort på hemmaplan är ingen omöjlighet, men det ska bli jävligt kul, ingen skulle bli förvånad om vi får stryk så vi kommer inte ha någon press alls på oss, sade Martin Åslund.

Det blir ett välkommet avbrott, för press har man haft tillräckligt på sig i allsvenskan även om det blev lite lättare efter lördagens seger.

De tre poängen säkrades i andra halvlek, det var under de 45 minuterna som Valencias spion på VIP-läktaren verkligen fick något att anteckna.

För i första halvlek var det Elfsborg som hade spelet och chanserna. AIK hade ett skott på mål, men det var också allt som behövdes för att Derek Boateng skulle göra sitt första mål i klubben.

Det var inte speciellt snyggt, inte heller rättvist men gav AIK lite arbetsro.

I andra halvlek kunde man sedan vrida upp tempot, och då hann inte Elfsborg med.

2-0 kom i 56:e minuten av Karl Corneliusson, strax efter att han själv och Mats Rubarth haft varsitt stolpskott inom loppet av mindre än en minut.

3-0, 13 minuter senare, kom till genom Fredrik Björck.

Mats Rubarth fick sedan springa igenom ett Elfsborgsförsvar som verkade tänka mer på bussresan hem än att det faktiskt återstod en kvart av matchen.

Sett tendenserna

Det var en genant genomklappning i andra halvlek, men tyvärr var den välbekant för tränaren Anders Grönhagen.

- Vi tappar moralen och attityden och faller ihop helt. Jag har sett de här tendenserna tidigare, men så här får det inte se ut inför 13 000 åskådare. Man måste lära sig att kunna jobba i underläge, sade han.

För Anders Grönhagen och Elfsborg var det sista besöket i Stockholm i år, minnena från huvudstaden kunde knappast vara mycket sämre.

0-3 mot Hammarby, 0-5 mot Djurgården och nu ännu en storförlust.

- Jag kan acceptera en förlust men inte på det sättet vi förlorar, Man måste visa attityd och moral, annars kan du inte bygga ett lag. Vi måste jobba hårdare med det mentala.

Tobias Österberg/TT