Tony Rickardssons ras

Nu kan han inte vinna VM utan hjälp

SPORTBLADET

Hemmaföraren Tomasz Gollob dominerade GP-deltävlingen i speedway i polska Bydgoszcz efter behag. Han vann samtliga sina heat och gav Tony Rickardsson en liten hjälpande hand i VM-guldkampen.

Rickardsson hade en nattsvart kväll. Han tog bara sex poäng, tappade VM-ledningen och är tolv poäng efter Jason Crump som via en andraplats efter Gollob tog hand om den sammanlagda ledningen. Rickardsson är trea totalt och kan inte vinna VM av egen kraft.

Banan i Bydgoszcz var mycket hal och starterna var avgörande rakt genom hela tävlingen, omkörningarna var relativt få. Många förare hade också svårt att hitta de rätta inställningarna. Fram till finalen hade hemmaföraren Tomasz Gollob imponerat mest av alla. Han hade fyra raka segrar innan finalen och hittade snabba spår i banan som ingen annan var i närheten av.

Gollob hade en stenhård fight med landsmannen Piotr Protasiewiecz i första svängen av finalen. Sedan flög han ifrån Jason Crump

och Nicki Pedersen som hade en tuff kamp om andraplatsen. Gollob tog sin tredje GP-seger i Bydgoszcz, men har inget med kampen om VM-guldet att göra.

För Tony Rickardsson blev tävlingen i Bydgoszcz en riktig missräkning. Hans utdelning blev futtiga sex poäng och VM-ledningen försvann. Rickardsson vann sitt första heat efter en tuff kamp med Nicki Pedersen, men var inte nöjd efteråt.

- Jag kände mig inte lika snabb som på träningen, sade Rickardsson i tv efter sitt första heat.

Sist och eliminerad

I sitt andra heat blev Rickardsson sist och tvingades till elimineringsheat. Där fick han en bra start men Scott Nicholls pressade ut

Rickardsson mot sargen. Han kunde köra upp sig från fjärde till tredje plats men var utan chans att nå Jaroslaw Hampel som tog andraplatsen.

Rickardsson har fortfarande en chans att ta sitt sjätte VM-guld, men han kan inte länge avgöra av egen kraft. Om Rickardsson vinner

den sista deltävlingen i Hamar får inte Crump eller Pedersen ta sig vidare till A-finalen.

- Det är klart att jag inte gett upp hoppet om guld ännu, men det känns riktigt surt. Allt kändes bra innan men jag räckte inte. Blöt och hal bana passar mig helt enkelt inte, sade Rickardsson i telefon till TT efter tävlingen.

Jason Crump var givetvis mycket mer uppåt.

- Jag var nöjd som bara tog mig till finalen för kvällen var riktigt strulig för mig. Min cykel fungerade inte alls i första heatet och jag

hängde lite med huvudet. Ändå kom jag vidare, jag är mycket nöjd, berättade Crump.

- Alla platser på prispallen är jag nöjd med. Jag har inte räknat med att slåss om guldet denna säsong, kommenterade Pedersen som i sammandraget är en poäng efter Crump.

Chansen finns

Andreas Jonsson tog en poäng mer än Rickardsson och avancerade upp till tionde plats i sammandraget och har bra chans att ta en plats i nästa års GP-serie. Han såg ett tag ut att kunna ta en plats i semifinalen, men även i hans fall var engelsmannen Scott Nicholls den som skickade ut honom från vidare tävlande.

Mikael Max fick endast fem poäng, men hade otur. Han fick som tvåa stopp på sista varvet i sitt femte heat och hade då avancemanget klart. Han har dock fortfarande en liten chans att ta en plats bland de tio första.

Den sista GP-deltävlingen körs i norska Hamar den 4 oktober.

Sune Karlsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM