USA numret större än Blågult

Mia Hamm bakom säker 3–1-seger

SPORTBLADET

WASHINGTON (TT:S UTSÄNDE)

Hon är damfotbollens största stjärna - och hon målades upp som den som Sveriges skulle stoppa.

Det gick inte.

Med tre assist låg Mia Hamm bakom USA:s seger med 3-1 i VM-premiären.

Foto: BILDBYRÅN
USA-JUBEL USA:s Cindy Parlow jublar medan Sveriges lagkapten Malin Andersson ser aningen bekymrad ut.

Med 35 000 på läktarna, och en VM-premiär mot värdlandet och de regerande mästarna, hade Sverige talat om vikten av de små detaljerna.

Att stå emot i inledningen, att bygga upp sitt eget spel, att vara effektivt när chanserna väl kom - och att hålla ett extra öga på Mia Hamm.

Problemet var bara att de stora chanserna inte blev Sveriges, de blev USA:s - och det var damfotbollens största stjärna som låg bakom dem.

Två assist av Hamm

* I den 28:e minuten var det Hamms snabba tanke och kvicka fötter som låg bakom Kristine Lillys 1-0-mål. Abby Wambach hade lagt grunden med sin dragning förbi Jane Törnqvist och passningen in i mitten. Hamms påpassliga direktskarv gick mellan benen på Malin Andersson och blev förödande. I bortre delen av straffområdet kom Kristine Lilly helt omarkerad, och en sträckt vrist senare dundrade bollen in krysset bakom Caroline Jönsson.

* Även 2-0-målet åtta minuter senare bar Hamms precisionsstämpel. En perfekt slagen Hamm-hörna från höger gav Cindy Parlow perfekt nickläge vid bortre stolpen. Hanna Marklund hann aldrig upp för att störa, och nicken gick i mål via ribban.

* Och så en repris vid 3-1 målet, 20 minuter efter Victoria Svenssons 1-2-reducering. Hamm slog hörnan i den 78:e minuten, men den här gången var det Shannon Boxx som med tajming och precision nickade i mål från de ytorna som Jane Törnqvist och Sara Larsson inte lyckades täcka upp.

Damfotbollens Jordan

Svenska förbundskaptenen Marika Domanski-Lyfors var besviken över den svenska prestationen. Hon hade hoppats att Sverige skulle få tag i bollen betydligt bättre på mittfältet, men konstaterade efteråt att det inte fungerade.

Framför allt brast det på det centrala mittfältet.

- Malin och Malin (Moström och Andersson) fick inte ordning på positionerna, och sen envisades vi med att slå bollar mot deras luftrum fast vi sagt att vi inte skulle göra det.

I ett försök att få ordning på mittfältet bytte förbundskaptenen in Frida Östberg mot Therese Sjögran omedelbart till andra halvlek. Malin Andersson flyttade ut högerkanten, medan Östberg fick en bollvinnande roll centralt.

Det gav Sverige ett något bättre positionsspel, och i den 58:e minuten kom också reduceringen. På ett perfekt inlägg från Hanna Ljungberg seglade Victoria Svensson högt över högerbacken Kate Sobrero och nickade in 1-2 i nättaket.

Som helhet var dock svenskorna inte i närheten.

- Men vi ska inte glömma - och det här är ingen bortförklaring - att vi mötte USA, som är ett av världens bästa lag, sade Domanski-Lyfors.

- Det ska bli intressant att se om n å g o t lag kan mäta sig med dem.

Står i särklass

Och frågan är om någon kan mäta sig med Mia Hamm.

Under drygt ett årtionde har hon dominerat sin sport och sitt landslag, och hon har genom åren blivit för damfotbollen vad Michael Jordan var för basketen.

En världsstjärna och artist, ett varumärke och någon som alltid flyger högt över de andra.

Hon har spelat i samtliga fyra VM i damfotbollens historia, och hon har lett USA till två VM-guld (1991 och 1999), ett VM-brons (1995), ett OS-guld (1996) och OS-silver (2000).

På söndagen var det framför allt hon som sänkte Sverige i VM-premiären.

Jakob Sillén/TT