Sorry, MFF - avståndet är för stort...

SPORTBLADET

MALMÖ

Och så var det åter match om guldet...

Malmö FF bara fyra poäng bakom Djurgården och kan nu bara IFK Göteborg göra sin plikt i hängmatchen på onsdag, så...

På plats i den skånska huvudstaden med utfällda elefantöron är det lätt att höra det skånska hoppet spira.

Det blir lätt så efter 2-1 mot de allsvenska serieledarna och de regerande mästarna.

Själv nöjer jag mej med att återanvända några rader från krönikan efter förra veckans Stockholmsderby:

"...nu är SM-striden ännu mer avgjord, men efter kommande söndags Malmö-Djurgården är den nog lite mindre avgjord igen. Avgjord är den i vilket fall som helst."

Alltså avgjord ändå - så säker är jag på att Djurgårdens försprång är FÖR stort och att det inte ens skulle räcka om MFF-pågarna vann alla sina återstående matcher.

Med Kim tillbaka så...

För att vara helt onåbara, oavsett andra resultat, räcker det för Djurgården att ta nio av 15 möjliga poäng på de matcher som återstår.

Det gör Djurgården, när man återfår sin viktigaste spelare. Kim Källström, alltså. Avstängd mot Malmö.

Utan Kim Källström betedde sig Djurgården som ett skrämt pojklag i jämförelse med de aggressiva och bestämda skåningarna.

- Malmö skrämde våra spelare, suckade också Djurgårdens tränare Sören Åkeby efter en match där publiksiffran 26 812 är den största MFF haft mot ett icke-skånskt lag.

Bortkomna järnkaminer

Faktiskt såg många av de spelare, som annars går under beteckningen "järnkaminer", ett tag lika bortkomna ut som vore de svenska damer i Washington som mötte amerikanska.

Utan Kim Källström är Djurgården inte längre något mästarlag. Med Kim är man det definitivt.

Mittfältet på Malmö Stadion innehöll ändå landslagsmannen Andreas Johansson och den överskattade balansspelaren Johan Arneng, två av tre alltså ordinarie, men den som klarade sig bäst var ändå tredjemannen Stefan Bergtoft, som nu antagligen blir tredjeman bakom Andreas och Kim mot Blåvitt på onsdag.

Bäste djurgårdare på mittfältet återfanns annars i Malmö: Lolo Chanko, för dagen utplacerad längst till höger men där han firade triumfer med sitt kloka spel.

Djurgårdens tremannakedja var rent bedrövlig att skåda: en Samuel Wowoah utan högerfot, en alltför blyg Daniel Sjölund, en Rene Makondele som blev helt nedtagen av Mattias Concha.

Bättre, rent av bra, blev det däremot när Yannick Bapupa kom in och började röra om.

Efter 80 minuter gjorde Bapupa till och med mål på Djurgårdens första målchans, sen en generös Jospeh Elanga struntat i markeringen.

Men sen bjuder Bapupa både på en cykelspark och på ett par spektakulära inkast och visar att det trots allt även finns djurgårdare som kan bidra till underhållningen.

Grahn gav bäst underhållning

Annars stod Tobias Grahn, MFF:s envist högerfotade snabbe vänsterbreddare för bästa underhållningen: ett stolpskott, ett pass till Peter Ijeh som han borde ha försvaltat bättre, plus att han tvingade både Markus Karlsson och Johan Arneng att fälla honom med varningar och avstängningar nästa match som följd.

Nog klarar sig Djurgården med en ersättare för Johan Arneng, men Markus Karlsson blir svårare att ersätta.

"Mackan" har varit avstängd tidigare, det här var hans sjunde varning.

Vid första avstängningen, 1-2 mot Helsingborg, bestod backlinjen av Rasck - Richard Henriksson - Richard Spong - Mikael Dorsin.

Vid andra avstängningen, 2-1 mot AIK, bestod backlinjen av Rasck - Elias Storm - Kuivasto - Stenman.

Det lutar nog åt den backlinjen mot IFK Göteborg på onsdag, eftersom Storm satt på bänken mot Malmö.

Men lite darrigt låter det, och - som man säger här i Malmö - kan bara IFK Göteborg göra sin plikt så...

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM