Petur lekur igen - och gav Bajen guldhoppet tillbaka

”Så här roligt har jag inte haft på fem år”

SPORTBLADET

Fotbollslivet leker igen för islänningen Petur Marteinsson.

Tillbaka i Hammarby. Tillbaka på Söderstadion och tillbaka som matchvinnare.

- Så här roligt har jag inte haft på fem år, säger Marteinsson efter ha nickat in matchens enda mål mot Halmstad.

Hammarby grejade 1-0 och trepoängaren och jagar fortfarande ledande Djurgården i allsvenskan. Laget gjorde vad det skulle, trots en problemfylld vecka. Det började med att styrelsen stängde av Kennedy Bakircioglü och Mikael Andersson för att de inte hade skrivit nytt kontrakt. Tränarna och spelarna var starkt kritiska till beslutet. Två dagar senare backade styrelsen och drog tillbaka avstängningen.

- Det var starkt gjort av dom att ändra sig. Men det har inte inverkat så mycket på oss spelare, vi har snarare svetsats samman, säger matchhjälten.

Islänningen är tillbaka i ''Bajen'' igen efter fem år i Norge (Stabaek) och England (Stoke). 30-åringen trivdes varje minut av matchen mot Halmstad, även om försvararen fick göra comeback på en ovan position som mittfältare.

''Mest kriga där ute''

- Det var ingen bra match, det var mest kriga där ute. Men vi vann kriget och matchen och det känns underbart, säger Marteinsson.

Hammarby vann hörnorna med 9-1 och det var på den åttonde som Marteinsson kom högst i den 83:e minuten. Träffen mot pannan var klockren och bollen gick in bakom HBK:s duktige målvakt Conny Johansson.

- Det var en härlig känsla när publiken började ropa mitt namn efteråt, säger Petur och ler.

- Det finns ingen bättre publik än den här på Söderstadion, de är otroliga.

Karl Oskar Fjörtoft var avstängd och den lille konstruktive mittfältaren saknades i Hammarby. Peter Marteinsson gjorde debut som defensiv mittfältare, medan Mikkel Jensen skulle ersätta Fjörtoft. Men det fungerade inget vidare utan det offensiva spelet kom av sig.

Jensen tvingades också utgå i början av andra halvlek på grund av en sträckning i ljumsken.

- Vi började slå långa bollar i stället för att spela på marken. Men Halmstad pressade oss hårt och vi hade problem att få igång vårat spel, sade Hammarbys tränare Anders Linderoth.

Tufft för Halmstad

Halmstad, som saknade skyttekungen Igor Sypniewski, ställde upp med en 4-5-1-uppställning med Robert Andersson ensam på topp. Här skulle säkras poäng och Jonas Therns mannar hade sånär lyckats med sin taktik. Båda lagen hade två bollar i målramen och det kunde ha blivit fler mål.

Sharbel Toumas ribbskott strax före Bajens segermål var ruskigt hårt.

- Det var ingen perfekt match från vår sida, men jag är ändå rätt så nöjd. Vi kunde också ha gjort något mål, sade Halmstads tränaren Jonas Thern.'

Thern hade hoppats på poäng mot Hammarby och fortsatt kamp om en plats i Uefacupen. Men nu ser det mörkt ut för HBK som ligger på fjärde plats, fem poäng efter Hammarby.

- Vi måste vinna samtliga våra fyra matcher som är kvar och det blir inte lätt.

Stig Lindmark/TT