Är fotboll fortfarande ett intellektuellt spel?

Erika Strandell: Missiler, brandbomber och skyddsvästar - och det är fotboll vi pratar om

SPORTBLADET

Anna Lindh hade inga livvakter med sig på NK. Människor känner vrede och misstro inför detta faktum.

Kennedy Bakircioglü har två livvakter med sig när han går från jobbet och ut till bilen. Människor borde känna vrede och misstro inför detta faktum.

För Anna Lindh var utrikesminister. Kennedy Bakircioglü spelar fotboll.

På intet vis vill jag förringa fotbollens betydelse för mänskligheten. Den är världens största sport, den lockar tusentals och åter tusentals utövare och fans. I fotbollen kan de största och de minsta, de rikaste och de fattigaste länderna mötas på en jämlik nivå.

Sånt är stort. Men fotboll är lik förbannat underhållning. En idrott. Ett spel. Eller borde vara, rättare sagt. I dag tycks fotbollen dessvärre vara på väg åt ett helt annat håll.

20-åringen, som under helgens kravaller i Napoli föll från en läktare, han vaknade aldrig i sin sjukhussäng. Han är död i dag.

Peter Ijeh har den senaste tiden fått två brev i lådan därhemma i Malmö. Breven kommer från supportrar som vill berätta att de älskar honom. De älskar honom i själva verket så mycket att de är tvungna att döda honom den dag han flyttar från Malmö.

UEFA-basen Lennart Johansson får dagligen rapporter om vad som hänt runtom i Europas ligamatcher. Rapporterna borde förstås handla om vackra mål, publikrekord, spelarbedrifter och statistik. Men missiler, brandbomber, bilbränder och skyddsvästar dominerar i dag Johanssons eftermiddagslektyr.

Jag återupprepar - missiler, brandbomber, bilbränder och skyddsvästar. Och det är fotboll vi talar om.

Följer fotbollen samhällsutvecklingen?

Unga män som tar intryck från ett uppskruvat samhällsklimat. Så lyder gärningsmannaprofilen för de mest kända våldsdåd och attentat som skett i världen de senaste åren. Motiven är i nämnda fall oftast politiska, men den aktuella gärningsmannaprofilen visar att det sannolikt är långt fler offentliga personer än de politiskt aktiva som lever farligt. Kennedy Bakircioglü har ju som sagt livvaktsskydd just nu.

Fotboll har genom historien premierats som ett både intelligent och intellektuellt spel. Hur utvecklingen tillåtits gå så här långt kan man därför bara spekulera om.

Kan det vara så att den genuint starka fotbollen ju lockar människor med skilda religioner, kultur och social tillhörighet - och att de djupare konflikterna därav ligger närmare till hands? Kan det vara så att kombinationen män och starka känslor alltför ofta är synonymt med våld? Kan det vara så att de flesta bråken utspelas i storstäder och att de därmed följer samhällsutvecklingen i stort?

Förklaringarna kan tyckas banala, men kanske är det just precis så fördummande enkelt?

Lennart Johansson, han säger att fotbollen plötsligt fått ett helt nytt ansikte. Han säger att fotboll ju ska vara fest och glädje, som det var när han var ung.

Det har inget med Johanssons ålder att göra, men visst känns det som han talar om en tid för väldigt, väldigt längesen?

Erika Strandell ([email protected])