Valencias reserver vann på Råsunda

Svårt att vända 0-1 borta för AIK

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Valencia spelade utan sina stora stjärnor.

Det gick bra ändå.

Spansk elit mot svensk medelmåtta - då var AIK förstås ett nummer för litet.

Valencia vann med 1-0 (0-0) på Råsunda i Uefacupens första omgång.

Spanjorerna, ligatrea med tre vinster och en oavgjord efter en stark säsongsöppning, verkade mer ha siktet inställt på lördagens toppmatch mot Real Madrid.

Tränaren Rafael Benitez valde att bänka givna spelare som förre spanske landslagsmålvakten Santiago Canizares, argentinske bolltrollaren Pablo Aimar och några till.

Lägg till att spanjorerna redan innan drogs med skador på backstjärnorna Ayala och Pellegrino och mittfältaren Albelda - och det var ett reservbetonat Valencia på Råsunda.

Därför kom inte den väntade spanska offensiven.

Därför såg det från och till lite ut som om spanjorerna inte fann varandra i passningsspelet.

AIK tog kommandot

Därför var det AIK som fick ta kommandot - och tog det med råge. Och med det mod och med den beslutsamhet som tränaren Richard Money tjatat om.

Ghanesen Pa-Modou Kah serverade Stefan Iszhaki matchens första heta chans. Frisparken från 30 meter damp ned framför fötterna på U 21-landslagsmannen, som drog till direkt från nära håll, men Canizares ersättare André Palop fick undan till hörna.

Ishizaki, rörlig och het på bollen, var också inblandad i nästa farlighet. På hans skarvning frispelade Derek Boateng Daniel Hoch. Men varför gick Hoch inte på mål?

Han störtade mot kortlinjen, inspelet hanns upp och det blev inte mer än ännu en hörna.

Och den lika resultatlös som den första.

De Oliveira sköt in sig

Valencias enda riktiga farlighet före paus, togs galant om hand av Håkan Svensson, när han parerade Ricardo De Oliveiras vänsterskott. Men spanjorernas långa bollar bakom AIK:s backlinje var flera gånger nära att lyckas.

Sakta men säkert ökade Valencia trycket i andra halvlek och till sista kom målet (64:e minuten) som gör AIK:s resa till Campo de Mestalla om tre veckor till en utmaning modell större.

Den här gången var Svensson chanslös när De Oliveira, frispelad i djupled drog till med vänstern högt upp i nättaket

Men det kunde varit så mycket roligare och hoppfullare bara någon minut tidigare. Pa-Modou Kah avancerade och avancerade och sköt i flykten men Palop fick händerna på bollen i trakten av krysset.

Och kort efter 0-1 satte Ishizaki den spanske målvakten i en snarlik situation.

Money insåg att han var tvungen att chansa för att få hål på det kompakta spanska försvaret. Samuel Ayorinde - en av de spelare som länge suttit i engelsmannens frysbox - kom överraskande in för Daniel Hoch. Sedan var det Kwame Quansah som fick kliva av för Karl Corneliusson.

Men det var byten som inte gav något i utbyte.

Och frågan är förstås om AIK har något att hämta på den spanska östkusten den 15 oktober.

Henrik Skiöld/TT