Malmö FF utan chans i Lissabon

Höll 0-1 till slutminuterna

SPORTBLADET

LISSABON

Ett snabbt och tekniskt Sporting Lissabon mot ett trögt Malmö FF.

I bagagen fick MFF med sig en odiskutabel 0-2-förlust och svårast möjliga uppdrag.

Nämligen att vända underläge till seger i returen på hemmaplan.

- Det är inte kört ännu men ska vi klara av det här på hemmaplan måste vi alla göra vårt bästa, sade tränaren Tom Prahl.

- Jag hade väntat mig mer av flera spelare.

Sportings dominans var förkrossande och väntad. Malmö fick inte tag i bollen, Sporting hade tre, fyra hörnor innan de tog ledningen efter 14 minuter. Målchansen bara dök upp, en fantastiskt vacker passning och Lourenco lade in bollen mellan Mattias Aspers ben till 1-0.

Med fem minuter kvar gjorde Mattias Asper en jätteräddning, men lämnade retur som Liedson satte till 2-0 för Sporting.

Malmö hade en bra kvitteringschans vid ställningen 1-0. Matias Concha slog ett inlägg, men Niklas Skoog hann inte före målvakten till bollen.

För försiktigt

Malmös spel var flera nummer för litet långa stunder. För långsamt. Och ingen hann eller försökte trycka till Sportings bollförare. Det var för försiktigt och artigt.

Och för långsamt. Både Niklas Skoog och Peter Ijeh kan dominera i allsvenskan, men här blev de ett lätt byte för Sportings försvarare.

Det bättrade sig då och då. MFF stack upp. Men Sporting hade en säkerhet i passningarna. Där var en del underbara sådana, vackra saker. Till exempel den som ledde till ledningsmålet.

Sporting vaskade fram en andra målchans, men brasilianaren Silvas nick gick över Aspers mål när knappt en halvtimme hade gått. Och Joao Pinto var fri men Asper hann ut och täckte bort bollen.

Lika bra var Aspers insats när Silva skarvade en passning direkt mot målet från mycket nära håll. Asper täckte bort det skottet också.

Snabb och tekniskt

Det var en tuff första halvlek för MFF. Portugiserna är snabba, tekniska, kvicka i fötterna och körde med ett tillslag, i passningarna.

- Men sådant ska man kunna göra någonting åt men det är första gången vi är ute i Europa med det här gänget, sade Prahl.

Men MFF:s supportrar på kortsidan "Blåa pågar" höll i gång och försökte lyfta fram laget.

Och efter pausen fortsatte Sportings dominans. Asper kunde inte hålla ett skott och lämnade retur som Pinto satte i stolpen.

Tom Prahl valde att spela 4-5-1 med Niklas Skoog ensam i anfallet och Peter Ijeh på mittfältet. Tobias Grahn fick inte plats i startelvan. Men han kom in med tio minuter kvar och Andreas Yngvesson gick ut.

För två år sedan fick Halmstad en riktig örfil på samma arena, José Alvalade. 1-6 mot Sporting Lissabon. Det var Tom Prahls sista tränaruppdrag för HBK efter två SM-guld 1997 och 2000.

Så Malmös insats var i skenet av det ett fall framåt.

Bo Harmby/TT