Återvändare i all ära...

Men det var trotjänarna som ordnade SSK-seger

SPORTBLADET

SÖDERTÄLJE

Det snackades mycket om återvändarna inför elitseriepremiären mellan Södertälje och Modo.

Men det var flera trotjänare och en debutant som såg till att Södertälje hemmavann med 4-1 (2-0, 2-1, 0-0

Modo kom till Södertälje och Scaniarinken med NHL-återvändarna Per Svartvadet och Andreas Salomonsson i leden. I Södertälje har comebackande backen Bert Robertsson, tillbaka från Tammerfors och Ilves, och Anders Eldebrink, tidernas meste SSK-are som är tillbaka som tränare, stått i fokus.

Men det skulle handla om andra SSK-are. Bröderna Jörgen och Stefan Bemström till exempel. Och deras formationskompisar Anders Back, Peter Larsson och Joakim Eriksson. Män med åtskilliga säsonger i Södertälje bakom sig - även om Eriksson faller lite ur den trogna ramen. Han har gjort en sejour i Djurgården, men är å andra sidan inne på sin sjunde säsong i SSK.

Nöjd Lahtinen

Trotjänarna personifierade Södertäljes vilja och svarade för tre av lagets mål.

- Vi hade tanke bakom det mesta och vi har ändrat spelsätt. När jag kom hit mitt under förra säsongen hade jag en förmiddag på mig. Nu har vi haft tid att ändra. Det här var stabilt, sade en påtagligt nöjd Timo Lahtinen, tränare i SSK.

Södertäljes mycket höga forechecking betalade sig redan efter 2.45. Då var Jörgen Bemström först framme på returen från Modomålvakten Juuso Riksman efter backen Anders Backs fräcka genomåkning.

En ny retur gav ett nytt SSK-mål mitt i första perioden. Denna gång var det Peter Messa, backdebutant från Bofors, som fick trycka in pucken.

Bjöd på mål

Modo hade svårt att få i gång sitt snabba passningsspel och fick en tung öppning även i andra perioden. Per Svartvadet utmärkte sig genom att missa ett friläge i spel tre mot fyra. Wanhainen gick inte på hans dragning och sekunderna efteråt utnyttjade i stället SSK det numerära överläget och Joakim Eriksson gjorde 3-0.

Det dröjde ända till 17.03 av andra perioden innan Modo lyckades göra mål - och Andreas Salomonssons reducering kom efter en bjudning av SSK-försvaret.

Men då hade Södertälje även hunnit göra sitt fjärde mål genom en helt frispelad Stefan Bemström.

Och när det brast ute på isen för Södertälje så fanns Rolf Wanhainen kvar längst bak. Hans insats var helt prickfri.

"Tillsammans mot slutspel" stod det på en jättebanderoll över hela ena långsidan vid matchstart. Den kommer nog att vecklas ut ett tag till. Lahtinen och Eldebrink har fått stuk på Södertälje.

Peter Wikström/TT