Färjestad vann knappt över Mif

Marcel Jenni segerskytt

SPORTBLADET

MALMÖ

Malmö förlorade premiären i elitserien mot en av guldfavoriterna, Färjestad. Med ett snabbt mål i början av sista perioden knep FBK alla poängen. Men Malmö slet för att få till en kvittering men 4-3 (1-2, 2-1, 1-0) stod sig.

Det var en premiär av svett, adrenalin, mål och utvisningar. Malmö spelade på gränsen, i bland över det tillåtna, och åkte på två matchstraff. I mitten av den andra perioden fick Toivo Suursoo lämna isen för gott sedan han tacklat Radek Hamr groggy. Och i slutet av perioden var det Daniel Rydmarks tur att lämna isen efter två tiominuters straff för osportsligt uppträdande.

Färjestad tillhör de lag som tippas som kandidat till SM-guldet. Och det var det lag som var mest spelskickligt när det gavs utrymme. Men sådant svängrum var det ont om. Årets Mif skar av framkomliga vägar, och tacklade, irriterade och slet åt sig initiativet.

Malmö tog ledningen efter nio minuter på ett viljemål. Kim Staal, återbördad från Modo, fick in målet på sin egna retur.

Två minuter senare kom Färjestad i ett snabbt anfall, där Jörgen Jönsson var en av kreatörerna och Peter Nordström den som tryckte in 1-1.

Vaknade till

Juha Riihijärvi vaknade till i den här perioden, och bjöd på spelglädje när han fintade och drog motståndare i en snitslad bana. Han var nära att avsluta med pucken in i FBK-kassen.

Men han gjorde det lite senare, minuten före periodpausen, 2-1 i samspel med nye dansken Lasse Degn, en tekniker med spelsinne.

Jörgen Jönsson kvitterade till 2-2 för Färjestad, ett klassmål i krysset. Två minuter senare var det 3-2, Per Hållberg som kom i andra vågen.

Videokamera till hjälp

I en bråkig och bökig klungsituation vid Färjestads kasse, tryckte Mikael Wahlberg in 3-3 för Malmö. Domaren fick ta videokameran till hjälp för att godkänna målet.

Snabbt startade Färjestad ett anfall i den sista perioden. Marcel Jenni fick halvträff, pucken gled sakta in i mål bakom Andreas Hadelöv.

Färjestad ledde med 4-3 och dominerade. Två gånger räddade Andreas Hadelöv frilägen. Ena gången var tre FBK-spelare fria i en kontring, men Malmös målvakt knep pucken.

Bo Harmby/TT