Elfsborg till final i Svenska Cupen

Spöade Halmstad med 4-0

SPORTBLADET

HALMSTAD

I allsvenskan har Elfsborg inte längre något att spela för.

Men det kan bli internationellt spel ändå nästa år. För Borås-laget är klart för final i Svenska Cupen efter att ha slagit Halmstad på bortaplan med hela 4-0.

Det är Elfsborgs andra cupfinal på 2000-talet. 2001 vann Elfsborg finalen över AIK efter förlängning och tog en plats i Uefacupen. Men där gick man inte längre än till andra kvalomgången.

I årets cupspel gick Elfsborg till semifinal genom att slå fyra division 2-lag. Halmstads väg till torsdagens semifinal gick via segrar över tre allsvenska lag.

Mycket talade för Halmstad inför semifinalen, inte minst hemmaplansfördelen.

Men det mesta gick fel.

Slarv och misstag bäddade för Elfsborgskontringar och mål. Hasse Berggren gjorde 1-0 efter en kvart efter HBK-slarv på mittfältet. Ett chansskott från distans från Magnus Samuelsson, som dök ner precis framför HBK-målvakten Conny Johansson, betydde 2-0 innan halvtid.

- Det har visat sig viktigt för oss att få första målet i matcherna. Nu lyckades vi med det. Sen rinner det iväg och att vinna med fyra i Halmstad är fantastiskt, säger Elfsborgstränaren Anders Grönhagen.

Saknar Igor

Elfsborg spelade bra i första halvlek. De höll ihop laget, spelade stabilt försvarsspel och ställde snabbt om till anfall. Halmstad, däremot, hade för långt mellan lagdelarna, det saknades aggressivitet och försvaret verkade osäkert. Men framför allt var anfallet alldeles för uddlöst. I sjuke anfallsesset Igor Sypniewskis frånvaro lyckades inte Olle Kullinger och Robert Andersson.

- Det är klart att vi saknar Igor, han är viktig för vårt anfallsspel för han kan göra mycket på egen hand, menar Halmstads tränare Jonas Thern.

Halmstad spelade bättre, inledningsvis i andra halvlek. Men när Elfsborg gjorde 3-0, genom inhopparen Jurica Siljanoski som på egen hand efter en kort slagen hörna fick möjlighet att skjuta, gick luften ur hemmaspelarna. Samuel Holmén gjorde 4-0 i den 83:e minuten, och det skulle ha kunnat blivit ännu fler Elfsborgsmål.

Inte supersnabb

På måndag möts lagen igen, i allsvenskan i Borås. Till dess hoppas Thern att Sypniewski ska vara så pass frisk att han åtminstone ska kunna göra ett inhopp och att lagets spelare kan ta Elfsborgsanfallaren Hasse Berggren på allvar.

- Han är inte världens snabbaste forward, men man får inte underskatta honom. Han är en mycket duktig kontringsspelare och en underskattad anfallare i allsvenskan, menar Thern.

Halmstad vill väldigt gärna spela internationellt cupspel nästa år och när nu chansen försvann genom Svenska Cupen siktar man i stället på en andra plats i allsvenskan.

För Elfsborg är det 1 november som gäller, då man ska spela cupfinal på Råsunda mot antingen Djurgården, AIK (de möts i nästa vecka i uppskjuten kvartsfinal) eller redan semifinalklara Assyriska.

- Det betyder väldigt mycket för Elfsborg att ha gått till final i Svenska Cupen. Och för mig. Jag har varit i fyra semifinaler tidigare, och förlorat alla. Men nu är jag i final, säger Grönhagen med ett leende.

Ingela Ahlberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM