Sverige på väg mot VM-kvartsfinal

Victoria Svensson matchvinnare

SPORTBLADET

PHILADELPHIA

En ribbträff stod emellan Nordkorea och en kvittering.

En ribbträff och Jane Törnqvist.

Och Hanna Marklund.

Men Sverige stod emot Nordkoreas anstormning, klarade 1-0 - och skaffade sig ett ypperligt läge att gå vidare till kvartsfinal i VM.

Det fanns en sak som Sverige på förhand var tvungen att förbättra. Det krävdes rejälare tag ett bättre positionsspel - och en bättre start än i VM-premiären.

Det tog sju minuter.

Sedan hade Sverige kopplat ett tidigt grepp om ödesmatchen och fått den start de drömt om men som de missade mot USA i söndags.

Inlägget kom från den högra delen av straffområdet, från Malin Andersson som flyttats ut på kanten när Frida Östberg fick chans från start i mitten.

Victoria Svensson såg luckan och störtade in mellan de nordkoreanska mittbackarna.

Där kom läget, där kom 1-0 - och det var lika vackert som betydelsefullt, en behärskad bredsidesvolley som gav svenskorna både lugn och trygghet i det egna spelet.

1-0 hade dessutom kunnat vara betydligt mera.

Fler chanser

Victoria Svensson hade ytterligare ett par chanser redan i första halvlek, Hanna Ljungberg ett lurigt vänsterskott från straffområdeslinjen och Linda Fagerström ett öppet läge.

Sedan kom Nordkorea.

Sedan kom chanserna som ven runt omkring målvakten Caroline Jönsson och som så när hade gett nordkoreanskorna en kvittering.

Kum Suk Ri hade ett en handfull halvchanser som den mäktiga Jane Törnqvist rensade undan.

Hui Pyol Jin hade en trippelchans som Hanna Marklund kastade sig fram på och styrde till hörna.

Och Kum Suk Ri hade ribbträffen. En snudd på perfekt träff, med snudd på perfekt riktning - men skottet tog hårt i Caroline Jönssons ribba och studsade ut till det rensande försvaret.

Stod sig

Men även Sverige hade chanser när ytorna öppnades upp och tempot blev mördande. Hanna Ljungberg hade ett motlägg som touchade i stolpen och inhopparen Josefine Öqvist ett friläge.

Men 1-0 stod sig.

Det betydde en imponerande seger - och det betydde ett bra utgångsläge inför den avslutande gruppspelsmatchen.

Efter två av tre gruppspelsmatcher står både Sverige och Nordkorea på tre poäng.

Sverige möter Nigeria i sista matchen, medan Nordkorea ställs mot VM-favoriten USA.

Om två eller flera lag hamnar på samma poäng avgörs tabellställningen i första hand av målskillnad, i andra hand av flest gjorda mål och i först i tredje hand av inbördes möten.

På söndag kommer allt att avgöras.

Jakob Sillén/TT