Stora siffror i jämn match

Andra raka för HV

SPORTBLADET

LEKSAND

Andra raka seger för HV 71 var betydligt klarare än den första.

Men slutresultatet 5-1 borta mot Leksand speglade inte matchbilden i övrigt.

- Jag är väldigt nöjd med tre poäng. Jag tycker att det var en lite konstig matchbild, säger HV-tränaren Per Mårts, vars lag vann andra perioden med 2-0 trots att Leksand vann skotten med 17-4.

- Leksand skapade mycket men vi gjorde målen, så jag tycker Stefan Liv hade stor del i segern, fortsätter Mårts.

Det var också hemmalaget som tog ledningen då Per Lundell grundlurade tre backar och friställde Göran Hermansson vid bortre stolpen.

- Jag tycker att vi öppnade matchen mycket bra. Första tio minuterna tycker jag vi spelade den bästa hockeyn vi spelat hittills, säger Leksandstränaren Jarmo Tolvanen.

Felpass gav mål

HV 71 och Pasi Määttänen snappade upp en felpass från Jonas Elofsson och satte säkert pucken mellan benen på Johan Backlund i Leksandskassen.

- Jag hade Fredrik Olausson med mig och såg att deras andra back (Fredrik Svensson) tog honom och valde att gå själv, säger Määttänen.

Leksand började den andra perioden med två minuters powerplay. Efter 2.12 kom Björn Melin in i anfallszonen för HV 71, såg en lucka och drog till ett snabbt och överraskande handledsskott.

- Det borde jag tagit, säger Leksandskeepern Johan Backlund.

Sedan följde en lång och intensiv Leksandspress. Det resulterade bland annat i en straff som Henrik Nordfeldt slog och Stefan Liv räddade.

Till slut tvingades Per Mårts ta timeout. Då stod matchuret på 15.55 i andra perioden.

- Vi kan inte anfalla när motståndarna har pucken. Jag tycker vi stressade för mycket och jag var tvungen att lugna ner grabbarna, säger Mårts.

Sagt och gjort. HV71 väntade på rätt tillfälle och återigen var det Pasi Määttänen som gjorde mål. En lång passning från Juoni Loponen öppnade för

Olaussons första

Määttänen som utnyttjade Leksandsbackarnas djupa försvarsspel, gick in i slottet och sköt.

- Jag såg att det fanns en yta, sedan var det bara att klippa till.

I den tredje perioden försökte Leksand anfalla men tappade mycket folk och åkte på två frilägen bakåt. Per-Åge Skröder och Fredrik Olausson gjorde inga misstag och 5-1 var ett faktum.

- Det var inte orättvist att HV 71 vann, men siffrorna var lite orättvisa, tycker Jarmo Tolvanen.

HV 71 har nu inlett med två raka segrar och 7-1 i målskillnad. Leksand två raka förluster och 3-10.

Matchen hade två stora lirare var Pasi Määttänen (två mål och ett assist) och Stefan Liv (35 räddningar och en procent på 97,22).

TT