Wanhainen fick ge sig för Knold

SSK:s målvakt höll nästan emot Linköping

SPORTBLADET

LINKÖPING

Linköping-Södertälje, eller snarare LHC mot Rolf Wanhainen.

Målvaktens närmast omänskliga insats höll på att ge gästerna tre poäng - om det inte vore för en norsk back i sitt livs målform.

Tremålsskytten Martin Knold såg till att östgötarna vann med 5-4 efter sudden death.

27-åringen från Fredrikstad är inne på sin åttonde säsong i Linköping. En doldis som ytterst sällan hamnar bland de stora rubrikerna. Den 46-faldiga norska landslagsspelaren har de två senaste elitseriesäsongerna svarat för tre mål - sammanlagt.

Mot Södertälje tryckte backen in tre stycken - i en och samma match.

- Det har nog inte hänt sedan jag spelade hemma på gatan utan målvakt som liten, säger Martin och bjuder på ett stort leende.

Lyckades med allt

När lagkamraterna hade oerhörda bekymmer att överlista Rolf Wanhainen i kassen, lyckades Knold i stort sett med allting. Han gav östgötarna ledningen redan efter drygt tre minuter och skickade sedan in både 3-4 och 4-4 i slutskedet av matchen.

Jublet visste knappt sina gränser vid kvitteringen och när Jussi Tarvainen sköt segermålet i sudden death efter en ruskig rökare höll hallen på att explodera.

- Med tanke på vårt spelövertag och alla chanser vi skapade känns det förstås lite tråkigt att tappa en poäng. Men eftersom vi låg under med två mål när mindre än sex minuter återstod går det inte vara annat än nöjd. Vilken härlig vändning och vilken moral, jublar Knold.

Wanhainen utmärkt

Annars såg det länge ut som Wanhainen skulle rädda sitt lag efter en riktig hjälteprestation. Hans första period var bland det värsta vi sett i målvaktsväg.

Linköping var överlägset och radade upp frilägen - men Rolf tog så gott som allt. Plockningarna på Johan Bülow och Tim Erikssons öppna skottchanser höll hög landslagsklass.

- Om jag funderar på Tre Kronor? Nja, det kan jag inte påstå, det var ju ett år sedan jag spelade där sist. Men om Hardy Nilsson slår en signal ställer jag självklart upp, säger Wanhainen.

I den andra perioden räddade han även en straff från Per Eklund och ett friläge när Mikael Håkanson var helt ren.

- En av mina bästa matcher någonsin, inte minst den första perioden. Därför känns det lite tråkigt att vi tappade på slutet, även om vi måste vara glada över en poäng efter hur det såg ut på planen, menar Wanhainen.

- LHC har ett enormt bra lag som kan räcka ända till semifinal. Om tio, femton omgångar kommer vi vara stolta över att ha tagit poäng här, säger Södertäljes tränare Timo Lahtinen.

TT