Brynäs och Dif inte längre mållösa

Nederlagstippade Brynäs tog sina första poäng

SPORTBLADET

GÄVLE

Det handlade om två mållösa lag från premiären som i Gavlerinken jagade revansch - och säsongens första elitseriemål.

Det blev Brynäs som gjorde det genom Timråförvärvet Mikael Lind i power play.

Gävlelaget vann till slut över Djurgården med 3-1 (2-0, 0-1, 1-0).

Säsongens första möte mellan landets två mesta mästarlag var intressant hur många synpunkter. Och inte bara för att lagen "nollade" i premiäromgången:

Är Djurgårdens alltid trögstartade lag - med tio nya spelare i årets trupp - på rätt väg?

Hur skulle nederlagstippade Brynäs - som ändå gjorde en hygglig insats mot HV 71 - klara sig i match nummer två inför en stor hemmapublik på nästan 5 000 åskådare?

Svaret var mycket bra - i båda fallen. Men allra bäst skötte sig Brynäs, som gjorde en riktigt bra match.

Över huvud taget handlade det om en bra match, som innehöll fart, fläkt, fränhet i närkamperna, många fina spelidéer och kombinationer med vackra mål.

Vackert mål

Brynäs 2-0-mål var allra snyggast. Pucken gick som på ett snöre från 1-0-målskytten Mikael Lind till Ove Molin som spelade vidare till helt frie nye ex-Mifaren Henrik Malmström, som sköt sitt första seriemål för Brynäs. Det var således nyförvärven som var inblandade i två av hemmamålen, då Micke Lind - hemmalagets bäste utespelare - prickade in 1-0 i numerärt överläge efter fint pass av Ove Molin.

Efter en trevande inledning kom Djurgården tillbaka i mellanperioden och reducerade genom före detta Brynäsaren Kenneth Bergqvist.

Men Brynäs ville verkligen vinna den här matchen, vågade gå fram offensivt och det avslutande 3-1-målet kom i tom kasse av Björn Danielsson.

Jumbo i fjol

Djurgården gick som vanligt på is sist av alla elitlag och ligger lite efter i formhänseende. Lika var det i fjol, jumbo som DIF var i tabellen efter tio omgångar. Niklas Wikegårds mannar hade även släppt in många mål i träningsmatcherna (33 på nio fighter) och sedan ytterligare fyra i premiären mot Linköping. Försvaret har således läckt en hel del. Men nu var det åtskilligt säkrare backspel.

Och tränaren Niklas Wikegård var inte alls nedslagen, trots förlusten:

- Tycker att vi gör en bra match, liksom Brynäs, som var rappare och något mer alert. Ändå förtjänade vi en pinne. Vi är trots två raka förluster på rätt väg, vi börjar bli mer tajta i allt vårt agerande.

- Sammantaget var det en riktigt bra och underhållande match, sade Wikegård vidare.

I Brynäs jobbade alla förtjänstfullt och segern var välbefogad. Allra bäst var målvakten Markus Korhonen som gjorde en kanonmatch och visade att Brynäs där äntligen fått en högklassig burväktare.

- Det var lite nervöst i sista perioden, sade nöjde tränaren Gunnar Persson:

- Men jag tyckte vi vann rättvist efter en mycket bra första period, som också gav oss 2-0-ledning. I andra kom vi undan med blotta förskräckelsen, då Djurgårdens tryck var mäktigt.

TT