Seger för Djurgården i handbollsderbyt

33-31 inför 8350 på Globen

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Ett nytt publikrekord skulle sättas, Staffan Olsson göra succé och favoriten Hammarby ta ännu en seger mot Djurgården.

Så var det tänkt, men så blev det aldrig.

I stället seger, 33-31, för Djurgården och ett besked till resten av handbolls-Sverige.

- Förhoppningsvis öppnar det här ögonen på folk för Djurgården. Vi spelar en roligare och mera sevärd handboll än "Bajen", säger Vaggo Schjölin till TT.

Han om någon borde också veta. För inför den här säsongen tog Vaggo Schjölin steget från just Hammarby till Djurgården. Förklaringen var "sociala skäl", effekten har blivit att han utvecklats i sitt spel.

Och på lördagen i Globen var han en vinnare, precis som resten av Djurgården.

- Det är bättre träning i Djurgården, vi bjuder också mer på oss själva och är inte så stela. Nu hoppas jag att vi får en del skriverier i pressen, Hammarby glider mycket på sitt namn, säger Schjölin, som till slut gjorde sju mål.

Försvarsbättring krävs

För inför derbyt har det mesta handlat om Hammarby och inte speciellt mycket om Djurgården. Hammarby har inför säsongen värvat landslagsmannen Staffan Olsson som återvänt efter 13 år som proffs i Tyskland. Av experterna har man tippats som ett slutspelslag.

Men för att tipsen ska gå in behövs betydligt bättre spel - och framförallt ett bättre försvar.

För Hammarby gick till halvtidsledning med 15-14, men när Djurgården gick upp till ledning 25-24 började raset och det var Fredrik Wahlström som sköt Bajen i sank. Han gjorde nio mål under andra halvlek (totalt elva) och stod för avgörande 32-30.

- Det känns ju underbart, just Hammarby-Djurgården är ett så klassiskt möte så man taggar till lite extra. När skyttet fungerar så här bra så känns det som om man kan göra hur mycket som helst.

Det fick han också när Hammarbys försvar hade gigantiska luckor.

Och målvakterna Carl Reuthammar och Ronny Karlsson kunde vara tacksamma över att de inte får betalt per räddning.

- Vi hade ett obefintligt försvar och målvaktsspel. Man måste bygga bakifrån i spelet för att få trygghet, i stället blev vi stressade och pressade, sade Hammarbytränaren Magnus Grahn.

Inte ens Olsson hjälpte

När krisen var som störst vände sig Hammarby till Staffan Olsson, men inte ens han kunde vända matchen.

- Det gick väl upp och ned i dag, sade han själv.

I första halvlek gick det inte alls, det tog drygt nio minuter innan första målet kom, det blev bara två till men desto fler missade skott. Men i andra halvlek var han betydligt bättre, såg till att hålla kvar Hammarby i matchen när försvaret var som sämst.

Men nio mål räckte inte.

Inte när Djurgården hade bland annat Fredrik Wahlström och Vaggo Schjölin.

Och när allt var över kunde inte Staffan Olsson och Hammarby ens glädja sig åt det nya publikrekordet alla trott skulle sättas. För 8 350 åskådare är förvisso den bästa publiksiffran i Stockholm men rekordet från mötet mellan Redbergslid och Sävehof i Scandinavium, 8 525 åskådare, är fortfarande den högsta noteringen för seriehandboll i Sverige.

Tobias Österberg/TT