Färjestad sänkte Modo i andra perioden

Fem mål på 14 minuter - sen var matchen avgjord

SPORTBLADET

ÖRNSKÖLDVIK

När Per Svartvadet och Andreas Salomonsson vände hem från NHL seglade Modo plötsligt högt upp i elitserietipsen.

De två inledande omgångarna har Örnsköldsvikslaget dock inte presterat någonting som motsvarar tipsen.

På lördagen blev laget ett lätt byte för ett stabilt och effektivt Färjestad, som vann med 6-0.

- Vi började på ett helt annat sätt än mot Södertälje i premiären. Men fick ingen utdelning på de lägen vi hade, inte minst i power play, sade Modo-tränaren Pirro Alexandersson.

Modo höll spelet väl uppe i en dryg period, hade till och med ett visst övertag, men var mycket ineffektivt.

Framförallt märktes det i power play. På fyra Färjestadsutvisningar i första perioden förmådde Modo inte skapa någonting, trots nästan en minut med två man mer på banan.

I mittperioden visade sedan Färjestad prov på stor effektivitet och Modos båda finska burväktare, Juuso Riksman och Kimmo Vesa, prov på dåligt målvaktsspel.

Jenni avgjorde

Pelle Prestberg sköt efter 3.35 1-0 med ett vinkelskott som Riksman schabblade in.

Det var början till ett alldeles för tidigt slut för Modo och matchen.

Inom loppet av 1.19 (8.21 till 9.40) hittade Marcel Jenni två gånger hål i Riksman, första gången dessutom i numerärt underläge.

Efter Jennis andra fullträff fick Riksman nog. Eller rättare sagt fick Modotränaren Pirro Alexandersson nog, som vinkade till sig Riksman och skickade in Kimmo Vesa i kassen.

Det innebar inte någon förbättring för Modo.

I och för sig kunde Vesa inte göra någonting åt Ulf Söderströms kanon till 0-4 efter 13.21, men vid Jörgen Jönssons 0-5 några minuter senare såg Vesa lika ihålig ut som landsmannen Riksman gjorde.

- Modo kom i en anstormning i början, men vi redde ut det. Vi fick en behaglig resa på slutet. Målsättningen var att åka hit och ta tre poäng. Nu gjorde vi det och fick

6-0 som bonus, sade Färjestads tränare Bengt-Åke Gustafsson.

Det är tidigt på säsongen, men det kan mycket väl vara så att Modo fick målvaktsproblem när dansken Peter Hirsch lämnade klubben inför den här säsongen.

- Jag hade på känn att det skulle bli jobbigt när vi inte fick utdelning, men jag kunde ju inte drömma om att vi skulle hamna i 0-3-underläge. Några mål var billiga, sade Pirro Alexandersson.

- Vi har en del att fundera på, men vi kommer att bli bättre. I kväll var det för stor spännvidd mellan våra bra och dåliga spelare.

Stabilt spel av FBK

Modotränaren Pirro Alexandersson har tidigare också deklarerat att han inte bestämt vem av finländarna som ska få rollen som förstemålvakt. Den här matchen kan inte ha gjort valet enklare för honom.

- Jag vet lika lite som ni vem jag ska ställa i kassen nästa match...

Några sådana problem har inte Alexanderssons tränar kollega Bengt-Åke Gustafsson i FBK. Sinuhe Wallinheimo var alldeles utmärkt i de två perioder han stod, och Fredrik Eriksson (som kom in efter andra paus) tog de fem skott han fick på sig.

Överhuvudtaget såg Färjestad mycket stabilt ut. Pelle Prestberg hade en stor kväll, gjorde tre mål - förutom de nämnda även sexan, som han styrde in - och assisterade till två. Åtta poäng av kedjan med Prestberg, Jörgen Jönsson och Peter Nordström.

Marcel Jenni gjorde vad han ska göra - mål. Dock med god hjälp av Juuso Riksman.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM