Kuivastos första kan ge Dif andra raka

Nickade in segermålet mot Helsingborg

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Hans första allsvenska mål göra att andra raka guldet är nära. Toni Kuivasto nickade Djurgården till 1-0-seger mot Helsingborg - och mycket närmare SM-guldet.

- Skönt att få vända trenden efter två förluster, sade den finländske mittbacken.

Avståndet till tvåan Malmö är fortsatt fyra poäng inför de tre avslutande omgångarna.

Kuivasto tog kontakt med Kim Källström inför hörnan i den 66:e matchminuten:

- Jag sade åt honom att slå den lite längre den här gången. Och det gjorde han. Den kom perfekt där jag sprang.

Den finländske mittbacken löpte bort från allt vad bevakningen hette och kunde från nära håll skalla in matchens enda mål.

Hans första i allsvenskan och ett av fotbollslivets viktigaste.

- Det känns mycket, mycket skönt, sade den blonde och ståtlige mittbacken på sin brutna finlandssvenska.

Finländaren är Djurgårdens bästa nyförvärv den här säsongen. Han har gett stabilitet till backlinjen och hans huvudspel är ett viktigt offensivt vapen.

Hat trick i missar

Men under matchens första timme var det faktiskt gästerna som hade de flesta och bästa chanserna. Statistikmakarna noterade noll skott på mål för Djurgården i första halvlek.

Helsingborgsanfallaren Gustaf Andersson hade ett hat trick i missade målchanser i perioden kring pausvilan.

- Jag är mycket nöjd med vår första 60 minuter och tycker att vi borde tagit ledningen, analyserade HIF-tränaren Peter Swärdh.

Av de få farligheter som Djurgården under de första 45 minuterna låg återkommande holländaren Geert den Ouden bakom det mesta.

- Han gör väl ingen stormatch, men han ger oss extra tyngd där framme. Det behöver vi, konstaterade Djurgårdens tränare Sören Åkeby.

Ville ha straff

Åkeby och Kim Källström ville också ha straff när Källström föll över Kenneth Rasmussens ben efter tio minuters spel, Rasmussen ville däremot få Källström varnad för filmning. Domaren Leif Sundell valde att fria dubbelt, det blev varken straff eller varning.

Åkeby hade dock sin uppfattning klar efter matchen:

- Jag har svårt att fatta hur han kan missa den straffen, men det är typiskt för en sådan domare.

Blårandiga spelare, tränare och fans verkade frustrerade samtidigt som rapporter kom om att Malmö gjort både 1-0 och 2-0 på AIK. Men efter att ha klarat HIF-anstormningen i början av andra halvlek började Djurgården gradvis att ta över.

- Vi kom för lågt ned i vårt spel och fick för stort avstånd mellan mittfält och anfall, konstaterade Peter Swärdh.

Nästan 14 000 åskådare

De 13 815 åskådarna på Stockholms Stadion var nära att släppa ut ett stort måljubel när Andreas Johansson vände, vred och avlossade ett vänsterskott i den 54:e matchminuten. Men skottet tog i stolpens insida och studsade ut. En dryg timmes spel sköt Kim Källström stenhårt efter marken och Geert den Ouden var mycket nära stöta in returen - men Christian Järdler rensade undan på mållinjen.

Utdelningen kom i stället på hörnan i den 66:e minuten. Då Toni Kuivasto steg till väders och landade i den sjunde himlen.

Kuivastos skalle gör att det fortsatt är fyra poäng ned till Malmö, och nu är det bara tre omgångar kvar. Närmast väntar Gif Sundsvall borta för Djurgården den 6 oktober. Malmö, som till slut slog AIK med 3-0, möter Enköping på bortaplan dagen före.

Lars Markusson/TT