Ljungberg avgjorde för Sverige

Två mål mot Nigeria

SPORTBLADET

COLUMBUS

När det som bäst behövdes klev hon fram.

Hanna Ljungberg gjorde två mål i 3-0-segern mot Nigeria - och gav Sverige hopp om en kvartsfinal i VM.

Först senare under söndagskvällen skulle de få veta om det räckte.

I den sista gruppspelsmatchen i VM var det i stort sett bara en svensk seger över Nigeria som skulle gälla. Och Sverige höll vad de lovade.

Sedan höll de bara tummarna.

Efter segern åkte landslagstruppen raka vägen till spelarhotellet och följde USA-Nordkorea via teven. I och med att USA:s match mot Nordkorea schemalagts först en timme efter slutsignalen för Sverige-Nigeria var det inte mycket annat att göra.

Svenskorna visste vad som gällde.

De förstod att det krävdes en poäng för USA mot Nordkorea, en match som började först 21.45, för att Sverige skulle ta sig vidare som grupptvåa och få möta Brasilien i kvartsfinal.

De förstod också att vid amerikansk förlust...

...skulle VM vara över.

Missade i första

Kanske var det också de laddade förutsättningarna som gjorde att svenskorna själva hade svårt att punktera sin egen match mot Nigeria.

Problemet inledningsvis var inte att chanserna inte fanns där, för det gjorde de.

Problemet var att någon alltid fanns i vägen.

Ibland var det liberon Florence Omagbemo, ibland mittbacken Kikelomo Ajayi. Allra oftast var det Precious Dede.

Den nigerianska målvaktens räddning på Victoria Svenssons nick var den mest osannolika. Bollen såg ut att vara på väg in, och svenskorna var på väg att sträcka armarna i luften.

Men den som fick upp armen var Dede, och med vänsterhanden räddade hon ett givet mål och höll ensam Nigeria kvar vid 0-0.

Men det förlösande målet skulle så småningom komma.

Viktigt mål

Tio minuter efter halvtidsvilan slog Malin Andersson en frispark 15 meter in på den nigerianska planhalvan. Lyftningen var menad för Victoria Svensson på bortre stolpen, men såg först ut att bli för lång. Svensson, som fem minuter tidigare hade ett skott i ribban, kastade upp benet och räddade bollen kvar i spel just för kortlinjen.

Volleyn blev perfekt.

För vid bortre stolpen stod Hanna Ljungberg - och sånt lägen missar hon inte.

Umeås och landslagets skytedrottning satte pannan till, stötte in sitt första mål i turneringen och gav Sverige 1-0 i matchen.

En kvart senare kom också också 2-0 - när Ljungberg punkterade matchen på inhopparen Therese Sjögrans framspelning - och 3-0 av Malin Moström.

Flera ändringar

Jämfört med 1-0-segern över Nordkorea hade förbundskapten Marika Domanski-Lyfors tvingats till ett par positionsförändringar med tanke på att Jane Törnqvist saknades. Mittbacksgiganten har haft problem med sin högervrist och tvingades avstå den sista gruppspelsmatchen.

In från start kom i stället Sara Call, som högerback. Hanna Marklund flyttades från höger och in i mitten och övertog Törnqvists mittbacksplats bredvid Karolina Westberg.

Även på mittfältet gjorde Domanski-Lyfors en förändring. Rutinerade Kristin Bengtsson gick in från start på vänsterkanten i stället för Linda Fagerström.

Spelmässigt betydde förändringarna inte mycket på mittfältet, men i försvaret saknades Törnqvist tydligt med sitt lugn och sin rutin.

Gjorde sitt

Förhoppningen i det svenska VM-lägret är att Törnqvist kan vara tillbaka till nästa match.

Och segern mot Nigeria innebar att chansen på söndagskvällen fortfarande fanns kvar i åtminstone ett par timmar.

Sverige hade gjort sitt.

Sedan kunde de bara sitta och vänta.

Jakob Sillén/TT