Kåmark är Kåmark - nu fungerar det

SPORTBLADET

Kvartsfinal i VM är lysande och kan bli mer.

Men frågan är om inte svenska damlandslaget redan vunnit de viktigaste segrarna hemma i Svedala, i diverse tv-soffor.

Pontus Kåmark, Västerås frejdigaste bidrag till expertkommenterandet sedan Lennart "Liston" Söderberg, har ofta fått omild behandling i den här spalten. Kåmark har ansetts profillös, Kåmark har påståtts vara marginellt mer kunnig än de flesta i tv-sofforna. För att bara nämna den milda kritiken.

Men just denna vecka är samme västmanlänning en klar hjälte hos "Sport i tv". Han är det som en följd av att han är som han alltid är. Ibland är tv-recenserandet en mycket besynnerlig konst.

En publikmagnet

Utgångspunkten för denna gåta är naturligtvis VM i USA. En sensationell publikmagnet redan nu, seger i kvartsfinalen mot Brasilien och damlandslaget i fotboll blir i ett nafs ett av de mest folkkära tv-landslagen någonsin.

TV4 har följt upp detta på ett begåvat sätt; kunnigt, engagerat, men ändå seriöst lågmält. Mitt i detta har han suttit, sanningssägaren Kåmark. Till skillnad från andra tyckare har han lyckats hålla exakt samma tonläge som vanligt trots att det nu "bara" handlar om damfotboll. Alla vill så väl i sina försök att visa respekt, men bara Pontus Kåmark har av tyckar-ikonerna varit 100 procent trovärdig.

Frågetecknet hos Fyran så här långt är att matchreferaten inte varit alls så klarögda som studiosnacken hos Kåmark, Suzanne Sjögren & co. Mycket beroende på livebisittaren Tina Nordlunds artighet visavi gamla lagpolare. Alltför ofta är Nordlunds utgångspunkt den förstående, förlåtande; "det är inte så lätt som man tror, hon gör så gott hon kan, det vet jag". Men mot Nigeria generalsågade hon faktiskt en svensk spelare (Malin Andersson), det kanske blir hundraprocentigt även här framåt finaldags.

Eurosport lyckas

I VM-bevakningen får heller inte glömmas Eurosport. Sannerligen inte. Duon Chris Härenstam/Malin Swedberg har hittills varit sublima. De får med sitt engagemang och förträffliga tajming VM att låta som ett...VM!

Men det är bara logiskt att Eurosport gör en perfekt insats hemma i Stockholmsstudion.

Det är troligen i just svenska tv-soffor - hos TV4, hos Eurosport och hos dig som tittar - som de viktigaste långsiktiga svenska lagrarna skördas under VM. Vi kommer att komma ihåg det här, det känns så.

I veckan ser "Sport i tv": Champions League, Champions League och Champions Leauge. Men även damkvarten mot Brasilien.

Lars Nylin