Ljungberg fixade tredje raka cupguldet

Umeå vann över Malmö FF på Golden goal

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Tolv VM-silvermedaljörer på plan - och så en riktig guldhjälte:

Umeås Hanna Ljungberg, som avgjorde finalen mot Malmö FF i Svenska cupen med sitt 1-0-mål i förlängningen.

Det var i den 13:e förlängningsminuten som Malmö-backen Jenny Engwall drällde med bollen precis utanför straffområdet.

Anna Sjöström kunde slå ett kort inlägg som Ljungberg stötte in under duktiga Caroline Jönsson i MFF-målet.

- "Sjöas" inlägg brukar hamna där när hon slår med vänstern, så det var bara att rusa dit och slå in den, sade Hanna Ljungberg.

Anna Sjöström, även hon VM-spelare, hade annars inte en av sina bästa dagar på fotbollsplanen. Efter en timmes spel lät Umeås tränare Richard Holmlund Frida Östberg, klart bäst i Umeå, byta kant med Sjöström, och då blev det något bättre.

Sjögran offensiv

- "Sjöa" fungerade inte alls på den kanten, så då provade jag att byta för att få i gång hela laget. Det löste sig ju bra till slut, sade Holmlund.

Frida Östberg var som sagt bäst i ett för dagen ganska stillastående och slarvigt Umeå, och förutom en period i den första halvleken var det Malmö FF som skapade mest och bäst.

De spelade någon form av 4-4-2 där yttermittfältaren Therese Sjögran var väldigt offensiv och hjälpte anfallarna Heidi Kackur och Asthildur Helgadottir.

- Vi är det bättre laget, jag är oerhört besviken på att vi förlorar. Det var bara andra gången vi spelat med tre anfallare i år, och jag är stolt över hur tjejerna genomförde matchen, men vi borde ha vunnit, sade MFF-tränaren Anders Johansson.

Kackur fick två bra lägen som borde ha blivit mål och Sjögran missade ett friläge.

Missat tidigare

Och när matchen slutade 0-0 vid full tid var det Hanna Ljungberg som klev fram i förlängningen.

- Det var otroligt skönt att få avgöra med ett golden goal. Jag hade missat några bra chanser tidigare i matchen så det var skönt att slå in den, sade Ljungberg.

Hanna kämpade hårt matchen igenom, men MFF-försvaret var kompakt och lät inte Umeåanfallarna komma igenom särskilt många gånger.

- Vi gjorde ingen kanonmatch, och slarvade en del med passningsspelet. Men det var skönt att vinna.

Niclas Johansson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM