Sundsvall kvar trots förlust

Häcken vann med 1-0 men förlorade på färre bortamål

SPORTBLADET

SUNDSVALL

Gif Sundsvall spelar allsvensk fotboll även nästa år.

Norrlänningarna kom undan med blotta förskräckelsen. BK Häcken vann med 1-0 (1-0) i Sundsvall, men det räckte inte för att de skulle snuva "Giffarna" på den allsvenska platsen.

- Oj vad skönt att det gick vägen. Just nu känns det mer som en stor lättnad än en bubblande glädje. Hela säsongen har det mesta gått oss emot, och trots 2-1-segern i Göteborg så visste vi att det skulle bli en pärs innan allt var klart, sade Gif Sundsvalls lagkapten Kalle Ståhl efter kvaldramat på Sundsvalls IP.

Gif Sundsvalls tränare Per Joar Hansen såg märkbart tagen ut.

- Jag hade hjärtat i halsgropen hela matchen. Vi har nog aldrig gjort en sämre match anfallsmässigt. Det var Häcken som förde spelet och vi fick helt inrikta oss på att försvara oss. Och det gjorde vi bra, konstaterade Per Joar Hansen.

Sundsvall spelade inte alls som ett allsvenskt lag. Spelarna verkade ha bollen som sin värste ovän, för långa stunder av matchen så tycktes knappt någon Sundsvallspassning hitta fram till rätt adress.

- Det här var tortyr på hög nivå. Varje spelare tycks ha haft nerverna utanpå skjortorna. Säsongen har ju varit en enda lång pina, och jag tror att varje spelare kände en stor lättnad när de hörde slutsignalen och visste att pinan trots allt slutat på ett bra sätt, sade Per Joar Hansen.

Besked om framtiden på måndag

Det är ännu inte klart om den norske tränaren blir kvar i Sundsvall.

- Det kommer ett snabbt besked. Förhoppningsvis redan under måndagen.

På frågan han om han längtar tillbaka till Norge, där familjen finns sade Hansen så här:

- Det svarar jag inte på.

Det var ledsna miner hos Häckens spelare och ledare trots att säsongen slutade med en seger.

- Det är klart att man känner en oerhört stor besvikelse när vi var så väldigt nära att spela till oss den allsvenska platsen. Extra dystert känns det ju när det var vi som försökte spela fotboll på den här åkern, sade Häcken-tränaren Jörgen Lennartsson när han tittade ut över lervällingen på Sundsvalls IP.

Stark laginsats

Häcken kom till spel utan sina avstängda mittbackar. Lennartsson satsade på två rutinerade spelare som mittlås. Peter Vougt och Ulf Hollsten tackade för förtroendet genom att göra en hundraprocentig insats.

På mittfältet briljerade Häckenspelarna med ett vårdat passningsspel. Tobias Hysén var den stora fältherren i första halvlek då han låg bakom de flesta farliga framstötarna.

I andra halvlek flyttade Sundsvall ner Fredric Lundqvist från forwardpositionen till högerbacken och den landslagsmeriterade Gif-spelaren fick snabbt kontroll på Hysén.

I anfallsspelet var målskytten Ivica Skiljo det största orosmomentet för Sundsvallsförsvaret.

Ingen tvekan om att Häcken är ett framtidslag. Trots kvalnerver så försökte Häcken spela sitt tekniska spel mot Sundsvalls robusta kampfotboll.

- Jag är jättenöjd med samtliga spelare. De vek inte ned sig utan visade att vi kan spela fotboll. Vi har klarat generationsväxlingen. Det är ingen tvekan om att det här unga laget har allsvenska kvaliteter, summerade Jörgen Lennartsson.

Ove Byström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM