Fredrik Jacobson vann efter särspel

Fyra extrahål för att besegra Carlos Rodiles

SPORTBLADET

SOTOGRANDE, SPANIEN

Fredrik Jacobson avslutade golfsäsongen på bästa sätt.

Kungsbackaspelaren vann Europatourtävlingen på Valderrama efter att ha spelat 58 hål på två dagar - och vunnit efter fyra håls särspel.

Segern var Jacobsons tredje för året, men den var långt ifrån självklar. Efter att svensken haft ledningen flera gånger under helgen - som mest med sex slag - var det hemmaspelaren Carlos Rodiles som hade två slags överläge inför sluthålet.

Men spanjorens utslag gick för långt till vänster vilket gjorde att inspelet blev lite långt och han fick nöja sig med en bogey. Samtidigt gjorde Jacobson ett strålande inspel och hade en meterslång birdieputt som tog honom till särspel.

- Jag slog ett mycket bra andraslag och det satte press på honom, sade han.

Först på det fjärde särspelshålet kom avgörandet. Rodiles utslag hamnade bland träden och när sedan andraslaget inte heller blev lyckat hade svensken två puttar på sig att avgöra.

Han satte den andra för par och saken var klar. Segern gav Jacobson ytterligare en tung merit och 5,3 miljoner kronor i förstapris.

- En mycket bra avslutning på ett mycket bra år. Ledningen skiftade fram och tillbaka och det var verkligen spännande. Jag har aldrig varit med om något liknande. Han spelade fantastiskt, men till slut var det jag som vann.

Ett regnigt väder förstörde hela fredagens spel vilket gjorde att det blev några intensiva helgtimmar för de 56 som spelade samtliga hål.

- Jag spelade 30 hål i går och sex i morse. Och så 18 nya och de fyra särspelshålen. Det blev en hel del hål, sade Jacobsson.

Övriga svenskar var långt efter.

Niclas Fasth blev 31:a (sju slag över par), Robert Karlsson 38:a (+8) och Peter Hedblom 47:a (+13).

TT

ARTIKELN HANDLAR OM