Solna, Kista eller vid Globen?

Mitt svar är: Göteborg

SPORTBLADET

Sveriges nya nationalarena för fotboll - plötsligt slåss Solna, Globen och Kista om den.

Vem ska få den nya superstadion?

Mitt svar är: Göteborg.

Av alla förslag på ny nationalarena är det lätt att plocka bort Kista först. Förslaget saknas folklig förankring och substans. Varken Djurgården eller Hammarby skulle spela sina matcher där.

Återstår Globen och Råsunda.

Fotbollförbundet äger Råsunda. Sannolikt kommer de att förorda en uppfräschad arena där den miserabla västra långsidan piggas upp och ger plats för 15 000 nya åskådare och en ny rad vip-loger loger med ett ombyggt centrum utanför utan bilar som en lockande miljöanpassad fasad.

Men varför? Det är frågan. Vad mer än en ganska kort tradition säger att en nationalarena ska ligga just i Solna?

Inte mycket.

Fräscht - men för dyrt

Men Globen - är inte det kul?

Jag har sett detaljplanerna för det gamla Systembolagskvarteret och det ser ju makalöst fräscht ut. En ny arena - med konstgräs, visserligen, men utan löparbanor och en riktig fotbollsanläggning där man lägger ut gobelänger eller reklamskyltar över övre läktaren när det är klubbmatcher och man bara vill ta in 25 000. En arena för friidrott och fotboll. För speedway och Robert Wells.

Fräscht - men dyrt.

Kanske för dyrt.

Och vill Djurgården och Hammarby verkligen samsas? Tveksamt. Å andra sidan vet båda att de måste flytta om de inte ska gå under enligt de strikt kapitalistiska regler som säger att den som inte går framåt går bakåt. Jan Friedman och Bo Lundquist är kapitalister som kan reglerna. De vet att de måste lämna gamla Söderstadion och gamla Stadion. Men fansen är ju oftast gamla rödvinsflummare eller Stureplansnördar. De fattar knappast ens så mycket ekonomi att de kan splitta en krognota. Och eftersom Hammarbys ägare Anschutz verkar totalt ointresserad av att investera i klubben så återstår att be kommunen om allmosor och armerad betong.

Det kan knappast anses vara särskilt offensivt och kapitalistiskt.

Återstår Göteborg.

En skönt bisarr plan

Där finns redan ett förslag som i nån sorts folkmun kallas Bubblevi. Enligt planerna ska man riva Gamla Ullevi, sälja tomten för 200 miljoner kronor och bygga om Nya Ullevi för 120 miljoner.

Den skönt bisarra planen säger att Ullevis kortsidor sågas isär och får formen av tårtbitar som skjuts fram bakom målen när det är fotboll på arenan.

Kreativt och galet.

Göteborg och Sydneyoperan i nån sorts bisarr symbios.

Men en ny arena kan också byggas på Gamla Ullevis tomt. Eller på den så kallade bananpiren vid Operan ligger så att Blåvitts och Operans gudfader Gunnar Larsson har gångavstånd mellan Askungen och Håkan Mild.

Återstår den nödvändiga upplösningen att Göteborg äntligen får en arena som åtminstone - det är verkligen ett rimligt krav - är lika fräsch som Vångavallen. Det enda som kan stoppa det här är supporterklubbarnas stundtals närmast stalinistiska konservatism.

Men eftersom Göteborg är fotbollens huvudstad i Sverige historiskt sett - undantaget de senaste åren - så är valet mer rimligt än man först kanske kan tro. Dessutom är det en kompromiss och kompromisser är som bekant en svensk nationalsport.

Tre platser i Storstockholm slåss om jobbet.

Prestige, lobbyister och bypolitiker slåss om en arena att glassa i.

Kompromissen blir enkel: ge Göteborg den nya nationalarenan.

Lasse Anrell