Försvagad men motiverad favorit

Tränarna tror på Sandvikens AIK i år igen

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Mästarlaget Sandvikens AIK är försvagat - men ändå stor favorit till SM-guldet i bandy.

Tolv av 16 tränare tror att Saik spelar final på Studenternas den 21 mars nästa år:

- Det är bara positivt att folk tror på oss. Det måste ju betyda att vi har ett bra lag, säger Sandvikens tränare Anders Jakobsson.

Foto: jesper ivarsson
Sandviken vinner över Hammarby i nästa års SM-final. Det tror de allsvenska tränarna i alla fall. Bilden från årets final.

På papperet är de S-märkta stålmännen ett försvagat lag. Sandviken har tappat tre landslagsspelare - liberon Pär Gustavsson har flyttat hem till Lidköping, mittfältaren Stefan Söderholm har återvänt till Edsbyn, backen Daniel Eriksson har blivit proffs i ryska Vodnik.

Bara en meriterad ersättare har kommit till gästrikeklubben, Bollnäs libero Andreas Westh. Och han blev spelklar för bara några dagar sedan.

Men allt kunde ha varit annorlunda.

- Det var nära att Michail Svesjnikov hade flyttat till oss i stället för till Vodnik, berättar Anders Jakobsson.

Hade Gustafsson, Eriksson och Söderholm stannat, och dessutom den ryske superstjärnan Svesjnikov kommit, då hade 16 av 16 tränare förmodligen tippat att stålmännen från Sandviken skulle ha försvarat SM-guldet.

Men Jakobsson tror att ett sådant stjärnlag skulle saknat det viktigaste...

- ...hade Svesjnikov kommit och de andra tre stannat hade det säkert varit svårare med motivationen. Därför tror jag det var bra att vi tappade de här spelarna, säger Jakobsson kaxigt.

Södergren skolas om

Saik-tränaren har nu tvingats till vissa förändringar i laget som på fredag spelar säsongspremiär mot Falun. Bland annat har anfallaren Patrik Södergren skolats om för att ta över Stefan Söderholms roll som defensiv mittfältare:

- Patrik vill det själv också. Han passar bra i den rollen.

Framåt finns fortfarande storstjärnan Magnus Muhrén och fjolårets stjärnskott Patrik Nilsson.

Nej, det är i försvaret som Jakobsson kan få problem. Liberon Andreas Westh och unge backen Mikael Nilsson ska fylla luckorna efter landslagsmännen Pär Gustafsson och Daniel Eriksson.

- Jag tycker ändå vi har täckt upp det mesta. Vi har snabbt hittat rätt i den nya positionerna, säger Jakobsson.

Repris mot Hammarby?

I fjolårets SM-final besegrade Sandviken ständigt finalförlorade Hammarby. Nio av 16 tränare tror på en repris till våren, även om både Saik och Hammarby, på papperet, är försvagade inför säsongen 2003/04.

- Naturligtvis vinner vi, säger Hammarbys Stefan Karlsson.

Hans Hammarby har visserligen tappat mittfältaren Jonas Holgersson till ryska Zorkij, men unga spelare som Andreas Lindström och Kalle Spjuth har utvecklingskurvor som pekar uppåt.

- Holgersson är den ende som var ordinarie av de spelare vi tappat. Jag tycker att vi spelmässigt är lika bra som i fjol.

Edsbyn en outsider

Hälften av de tillfrågade tränarna tippade att Edsbyn når final. Franco Bergmans och Ola Johanssons lagbygge börjar bli lika omtalat som inomhushallen som byggs på Ön i Edsbyn.

Västerås tränare Magnus Berglund var förvånad att bara två tränare, förutom han själv, trodde att VSK skulle nå ännu en SM-final:

- Jag undrade ett tag om jag kommit rätt, om det här var en lokal med bandyfolk.

Lars Markusson/TT