SSK har fört in ett nytt tänk i elitserien

SPORTBLADET

Man kan ju inte sparka hela laget, klart man sparkar tränaren.

Den sanningen har vi blivit itutade säsong efter säsong. Hela Sveriges "hockeyexpertis" var enig också om vad som skulle hända när SSK i söndags stängde dörren och lämnade tränarna utanför.

Men tänk så fel de hade ändå! Och se vilket nytt tänk som äntligen letat sig in i elitserien!

När ungefär en tolftedel av det totala antalet matcher i Elitserien är spelade brukar tuggandet börja. Det spekuleras om vilken tränare som först får foten .

Sällan särskilt innovativt, det håller ni säkert med om.

Samma sak varje år

För i säsong efter säsong gapas samma krav ut till det lag som för tillfället fått för mycket torsk (och med säkerhet vet man ju att det alltid handlar om minst ett...).

Och det enda media, sponsorer och fans hittills lyckats komma på är: Sparka tränaren/na eller köp nya spelare!

För den som sitter på åskådarplats är det inget problem att ropa efter nytt när det befintliga inte funkar. Mer komplicerat är det för laget som berörs att orka genomföra besluten, åtminstone då det sistnämnda.

Enklare är det att kapa banden med tränaren och därför har vi också vant oss vid att en ishockeysäsong numera är synonym med ett antal avpolletterade ledare. Av tradition offentliggörs den förste såhär lagom till första landslagsuppehållet. Och lika traditionsenligt är det efterföljande kacklet i media.

- Det här gissade jag redan i september, skryter den ene experten.

- Ojoj, nu står näste man på tur. Gissa om inte han eller han är kissnödig nu. Det borde han vara, fortsätter den andre i skadeglad ton.

Sällan särskilt innovativt, det håller ni säkert med om.

När SSK i söndags stängde in sig efter den tionde förlusten på elva matcher fick tränarna stå utanför.

SSK besitter mod

Hockeyexpertisen tuggade fradga och konstaterade självsäkert att Lahtinen inom en snar framtid skulle vara tillbaka på en solig green i Marbella. "För allt annat vore löjligt" som man sa. "Är SSK bara tillräckligt modiga flyger sportchef Hallin också".

Nu blev det ju inte riktigt så. För det visade sig att SSK är klubben som besitter det verkliga modet. Det verkliga nytänket. Den verkliga viljan att vända upp och ner på elitseriens fastrostade normer.

För vad är det egentligen som säger att tränarna automatiskt ska ta ansvar för ett lags dåliga prestation? Vad är det som gör att man alltid ska bryta negativa mönster genom att byta tränare? Kanske kan man uppnå stordåd genom att tänka precis tvärtom?

Nu är det lagets bäst betalde spelare som ryker. En förstaklass-biljett till Timrå ger nya öppningar för SSK, och dessutom skakar beslutet om truppen ordentligt. Nu finns det inte utrymme för att glida omkring längre.

Nu gäller det att göra skäl för sin monstruösa lön och att ta ansvar för lagandan. Nu gäller det att kliva fram och kriga.

"Uthyrningen av Kristian Gahn är det första av flera steg i ett beslutat åtgärdspaket som ska få SSK att klättra i tabellen" står det på klubbens hemsida idag. Man behöver inte vara akademiker för att inse att det kommer mera.

Kanske ser vi i själva verket en ny tradition såhär lagom till landslagsuppehållet? Det borde betyda att betydligt fler än tränarna i elitserien är kissnödiga just nu.

Erika Strandell ([email protected])