Största hoten mot Milan & Roma: EU

SPORTBLADET

Nu ligger de italienska storklubbarna riktigt illa till. Tack vare en skräddarsydd fotbollslag har de kunnat skjuta skulder pa 9 miljarder kronor framför sig. Men nu vill EU stoppa lagen och Inter, Milan, Roma och Lazio står på ruinens brant.

Det är en märklig värld vi lever i. En gång gick staten in och stödde stora industrier med tusentals anställda när tiderna var hårda. Nu kastar regeringen i Italien ut en livboj till fotbollen. Fiat går på knäna och statsfinanserna är ruttna, men il calcio får inte gå under. Vad har vi då kvar att leva för?

Det verkar åtminstone vara en del av resonemanget och för en gångs skull har ideologi ingenting med saken att göra. Oppositionen protesterade knappt hörbart när Berlusconi-regeringen i februari införde en ny lag som på italienska kallas salvacalcio, rädda fotbollen. Regeringen hade fått larmrapporter från fotbollsfederationen om klubbarnas katastrofala ekonomiska situation. Någonting måste göras fort, för att förhindra en lång serie konkurser.

Sagt och gjort. Tack vare den nya lagen kan klubbarna sprida ut eventuella förluster i samband med köp och försäljning av spelare på tio år, i stället för som tidigare på tre år.

Bingo! Salvacalcio-lagen innebär alltså att klubbarna har kunnat fortsätta att köpa spelare som de egentligen inte har råd med, eftersom de kan breda ut förlusterna på så lång tid. Dessutom betalar de mindre skatt, eftersom förlusterna håller vinsterna nere i 10 år.

Faktum är att lagen varit förödande for klubbarnas finansiella självdisciplin. Här skulle det bli lägre löner och allmänna besparingar, moral och etik och ordning och reda. Men i stället för att sänka kostnaderna för spelare och tränare, har vissa klubbar ökat dessa poster. Sämst i klassen i det avseendet är Silvio Berlusconis Milan, vars vd till råga på eländet är ordförande i fotbollförbundet. Där har han suttit och predikat återhållsamhet och tvångsförflyttat Fiorentina till serie C2 och stackars Cosenza till serie D på grund av deras dåliga ekonomi.

Lag gav italienska klubbar fördel

Man kan ju tycka att han borde ha föregått med gott exempel. Men ett lag som vill vinna ligan och Champions League, måste vara på hugget på spelarmarknaden. Att köpa allt som är attraktivt - inte för att man faktiskt behover just de spelarna, utan därför att man vill förhindra att de går till motståndarlagen - är en diskutabel men ofta använd metod i Italien.

Men det här var lite för bra för att kunna vara särskilt länge. Lagen ger nämligen de italienska klubbarna en konkurrensfördel. Eftersom de inte behöver rätta sig efter de bokföringsregler som gäller i alla andra EU-länder, kan de roffa åt sig de bästa spelarna på marknaden genom att erbjuda dem de högsta gagerna. Nu sätter EU:s italienska konkurrenskommissionär Mario Monti stopp. Monti, som uppenbarligen inte är tifoso, vill starta en utredning för att få salvacalcio-lagen upphävd. På tisdag väntas EU-kommissionen ge honom sitt godkännande.

Det gör inte saken bättre att fyra av ligans fem bästa klubbar riskerar allra mest. Om lagen tas bort, måste Inter, Milan, Roma och Lazio drastiskt skära ner spelarnas löner eller gå i konkurs. Roma och Lazio är dessutom börsnoterade.

Bara tre klubbar i ligan har avstått från att utnyttja salvacalcio-lagen. Det är Sampdoria, Bologna och Juventus, som leder ligan tillsammans med Milan.

Juventus ledning gnuggar sina händer av förtjusning. Ibland lönar det sig att vara dygdig. Klubbens solida ekonomiska situation blir nu ytterligare ett vapen i kampen om ligaguldet.

Kristina Kappelin ([email protected])