NHL-invasion i elitserien 2004

"Nu tar vi hem tio spelare"

Markus Näslund, Joe Sakic, Henrik Zetterberg – nästa år i en rink nära dig?
SPORTBLADET

Grattis hockeyälskare.

NHL-lockouten 2004 gör elitserien till en superserie.

Hockeyligan har beslutat att inte ha några begränsningar, varken för antal NHL-proffs per lag eller utlänningar.

- Suveränt beslut. Nu siktar vi på att ta hem tio NHL-proffs, säger Bengt Hedin, sportchef i Modo.

Foto: lasse allard
Modoglädje Modos sportchef Bengt Hedin är nöjd över beslutet om att det inte blir några begränsningar när det gäller NHL-proffs i elitserieklubbarna.

I slutet av förra veckan träffades representanter för samtliga elitserieklubbar. Högst upp på Hockeyligans dagordning stod den eventuella NHL-lockouten nästa säsong och vilka regler som ska gälla i Sverige. Senast det var NHL-lockout, 1994, fick elitserieklubbarna bara ha två NHL-proffs per lag, inga utlänningar var välkomna och NHL-proffsen fick bara spela i elitserieklubbar de hade någon tillhörighet till.

Glädjande beslut

Nu har Hockeyligan sett sin chans att marknadsföra svensk hockey och välkomnar NHL-spelarna med öppna armar.

Klubbarna kan ha hur många NHL-proffs som helst.

Även utlänningar är välkomna till elitserien. Beslutet glädjer givetvis sportcheferna i elitserien. Exempelvis Bengt Hedin i Modo.

- Skönt att de som bestämmer i hockeysverige tänkt till lite. Nu har vi alla möjligheter att skapa stort intresse runt hockeyn igen. Vi i Modo har många killar i NHL och vi siktar på att plocka hem ungefär tio proffs till vår trupp 2004, säger Bengt Hedin.

Gynnar Modo

Beslutet gynnar givetvis Modo, som har många spelare i NHL. Men även klubbar som Leksand och Timrå, med få spelare i NHL, hyllar beslutet.

- Det här är en otrolig chans för svensk hockey. Jag vill ha hem Henrik Zetterberg och Fredrik Modin. Sedan planerar jag att ta några amerikaner och några finländare, säger Kent Norberg, sportchef i Timrå.

Anders "Masken" Carlsson, sportchef i Leksand, har inlett ett samarbete med Stanley Cup-mästarna New Jersey Devils. Givetvis kommer han att erbjuda Devils stjärnor att spela i elitserien om det inte blir spel i Nordamerika.

Hoppas på Hedberg

- Jag tror inte att äldre spelare som Scott Stevens kommer till elitserien. Men varför inte några av Devils yngre stjärnor som till exempelvis Scott Gomez. Sedan hoppas jag givetvis att Johan Hedberg kommer hem, säger "Masken".

På Hockeyligans möte beslöts även att spelare som inte har NHL-kontrakt över nästa säsong och skriver kontrakt med ett svenskt lag måste spela hela elitserie-säsongen - trots att lockouten avbryts efter någon månad.

- Då kan vi ha killarna här hela säsongen och det underlättar för klubbarna, säger Tommy Töpel, sportslig ansvarig för Hockeyligan.

Så tycker elitserieklubbarna

Reglerna för NHL-lockouten

Svenskarna i NHL – och deras svenska klubbar

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM