Tre debutanter i Blågult

Ericson, Östlund och von Schleebrügge får chansen

SPORTBLADET

Christian Wilhelmsson är tillbaka - och tre allsvenska spelare gör debut.

Det svenska fotbollslandslagets trupp till landskampen mot Egypten innehöll en hel del överraskande namn.

- En dröm sedan jag var en liten grabb, säger Hammarbys Alexander Östlund.

U21-landslaget får låna Kim Källström, Andreas Isaksson och Mikael Dorsin till de viktiga kvalmatcherna mot Spanien, några spelare är småskadade (Andreas Jakobsson, Fredrik Ljungberg, Niklas Skoog och Teddy Lucic) och det gör att de tidigare så försiktiga förbundskaptenerna har valt några oväntade namn i truppen till Egypten-matchen den 18 november.

Hammarbys två försvarare Alexander Östlund och Max von Schleebrügge samt IFK Göteborgs offensiva mittfältare Martin Ericsson gör A-landslagsdebut och Anderlechts kontroversielle Christian Wilhelmsson gör sin första ''riktiga'' landskamp.

- Christian kommer förhoppningsvis ta rejäla kliv under året. Anderlecht spelar ett spel som påminner mycket om vårt, och vi ser honom i den yttermittfältsroll han har i klubblaget, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

Talangfull länge

- Martin Ericsson har varit talangfull länge, men nu känns det rätt att ta ut honom och de två försvararna ligger mycket bakom den förändring i Hammarby som gör att de gått från att kämpa för nytt allsvenskt kontrakt nu i år kom tvåa.

* Christian Wilhelmsson är fostrad i Mjällby men försvann tidigt till Stabaek i Norge innan han inför säsongen värvades av Pär Zetterbergs belgiska klubb Anderlecht. Han fick chansen i landslaget i King's Cup för ett par år sedan men hade svårt att visa sitt rätta jag där på grund av sjukdom och en ovan spelposition (anfallare).

* Alexander Östlund är talangen som fick sitt genombrott som 17-åring i AIK, men som därefter stannade upp i utvecklingen.

Först när Norrköpingstränaren Håkan Ericson såg en ytterback i honom fick karriären en nystart.

- En del talanger klara av att få ett genombrott tidigt, jag gjorde det inte. I dag är jag betydligt mer ödmjuk och känner att jag verkligen har hittat rätt i min roll som ytterback, säger ''Salle''.

* Martin Ericsson har under Bosse Johanssons ledning i IFK Göteborg blommat ut, och hittat en position högt upp i banan, mellan mittfält och anfall där han kommit till rätta.

* Max von Schleebrügge har utvecklats enormt under sina två år i Hammarby. Han har inte ens spelat i pojklandslaget och höll för två år sedan till i Brommapojkarna i division 2.

Matchen mot Egypten är tänkt som ett första avstamp mot nästa års EM-slutspel.

Den svaga avslutningen - både resultatmässigt (0-1) och inställningsmässigt - i EM-kvalet mot Lettland är glömd, och nu är det upp till förbundskaptenerna att ur sin 40 spelare stora grupp ''landslagsaktuella'' spelare börja forma EM-truppen.

Visste inte om det var sant

En trupp som alla debutanter självklart hoppas få vara med i.

- Absolut. Men när Tommy ringde så trodde jag knappt att det var sant. Jag hörde allt han sa, men jag förstod nog inte. Efteråt så tänkte jag ''var det verkligen Tommy?'', berättar Alexander Östlund.

Det var det - även om Söderberg skämtsamt menade att det inte var han, utan Lagerbäck som ringde - och därmed gick pojkdrömmen i uppfyllelse.

Målvakter: Magnus Hedman, Celtic, Magnus Kihlstedt, FC Köpenhamn.

Försvarare: Christoffer Andersson, Helsingborg, Erik Edman, Heerenveen, Olof Mellberg, Aston Villa, Max von Schlebrügge, Hammarby, Michael Svensson, Southampton, Alexander Östlund, Hammarby.

Mittfältare/anfallare: Marcus Allbäck, Aston Villa, Anders Andersson, Benfica, Martin Ericsson, IFK Göteborg, Pontus Farnerud, Strasbourg, Andreas Johansson, Djurgården, Mattias Jonson, Bröndby, Tobias Linderoth, Everton, Mikael Nilsson, Halmstad, Stefan Selakovic, Heerenveen, Anders Svensson, Southampton, Christian Wilhelmsson, Anderlecht.

Niclas Johansson/TT