Ringholm: Domen förändrar ingenting

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Den svenska idrottsrörelsen är orolig över att tappa stora intäkter - men får lugnande besked av Lotteriinspektionen och finansministern:

Att det italienska spelmonopolet är olagligt behöver inte betyda att det svenska är det.

- Domen förändrar ingenting. Jag bedömer att den inte har med det svenska spelmonopolet att göra, säger finansminister Bosse Ringholm till TT.

Det så kallade Gambellimålet, där ett vadslagningsbolag först stoppades för att göra reklam i Italien medan EU-domstolen sedan beslutade att ge dem rätt, gör att det stormar i Idrottssverige.

I och med att EU-domen, som är en öppning för internationella spelbolag att marknadsföra sig på monopolmarknader, ska leda till omedelbar efterrättelse i hela unionen riskerar idrottsrörelsen att förlora stora belopp.

Riksidrottsförbundet (RF) delar årligen ut mellan 1,5 och 2 miljarder kronor till idrottsföreningarna och specialidrottsförbunden - pengar som kommer från Svenska Spel och det egna Folkspel (Bingolotto).

Bara för de välbärgade

Vad som skulle hända när utländska aktörer tävlar om samma pengar är lätt att räkna ut.

- Skulle vi få en ohämmad konkurrens på våra spel så är det är jättestort problem. Det är omöjligt att uppskatta vad det skulle innebära i kronor och ören, men en stor del av föreningarnas intäkter kommer ifrån detta. Det är det som är den yttersta faran, att barnen och ungdomarnas chans att idrotta blir mindre. Idrotten riskerar att bli en mer exklusiv verksamhet, med höga medlemsavgifter, så som det är i många andra länder, säger RF:s ordförande Gunnar Larsson till TT.

"Domen ändrar ingenting"

Men Jan Nyrén, chefsjurist på tillsynsmyndigheten Lotteriinspektionen, har efter en noggrann genomgång av torsdagens dom kommit fram till att idrotten inte behöver vara orolig.

- Domen ändrar ingenting. Principerna är viktiga, men domen fastslår att man får ha nationella undantag. Det italienska systemet är olikt det svenska, säger han.

Och om de utländska spelbolagen börjar marknadsföra sig i landet?

- Då kommer vi att ge oss på dem på samma sätt i dag som vi gjorde i går och förrgår, det är ingen skillnad, säger Jan Nyrén.

Stämmer staten

Även finansministern Bosse Ringholm tolkar domen på samma sätt.

- Det är inget nytt i den. Den har ingen inverkan på svenska förhållanden överhuvudtaget, säger Ringholm.

Den svenska modellen, där staten kräver konsumentskydd och arbete mot spelmissbruk, skiljer sig något mot utländska förhållanden.

Det imponerar inte på Douglas Roos, Nordenchef för spelfirman Ladbrokes, som håller på att planera nya marknadskampanjer i landet.

- Hur kan man säga att Svenska Spel och ATG tar ett socialt ansvar? Domen är solklar, det här är det bästa som kunde hända oss. Vi vill inte heller ha en avreglerad marknad, men vi vill ha en monopolfri marknad - det är en väldig skillnad. Vi håller med om att staten ska sätta upp reglerna, men de kan ju inte skapa ett monopol. De kan försöka stoppa oss, men då kommer vi att stämma staten för uteblivna intäkter. Vi vet att vi har rätt, säger Douglas Roos.

Niclas Johansson/TT