"Det är som att hoppa från ett femvåningshus"

Världens farligaste big air-tävling avgörs i Globen i helgen

SPORTBLADET

De tävlar om äran och 400 000 kronor.

Världseliten i snowboard och freeskiing tar sig an jättehoppet i Globen.

- Jag hade hört alla mått. Men när jag såg det var det knappt så jag kunde tro det, säger svenske stjärnan Jon Olsson, 21.

Jon Olsson

Under tre dygn har 60 personer jobbat med att färdigställa Globen. Tre miljoner liter vatten och 220 ton flytande kväve har skapat 300 ton snö. En 26 meter hög ramp leder ner till det åtta meter höga hoppet.

Inte nervös

Allt för att kunna arrangera vad som kallas "världens farligaste big air-tävling".

- Får jag tio grader fel riktning i uthoppet går det åt helvete. Det är som att ställa sig på ett femvåningshus och hoppa rakt ner på betongen, säger Jon Olsson som tävlar i freeskiing-tävlingen på söndag.

Ändå är han inte orolig.

- Jag är inte nervös, men det ska bli jävligt kul att åka igen. Eller åka, man åker några meter och sedan är det hoppa.

När man bygger riktigt stora hopp utomhus når man kanske upp till storleken på hoppet i Globen. Inomhus är det betydligt ovanligare.

- Inomhus har jag bara hoppat ett "kaninskutt" i England, säger Jon Olsson.

Snowboardåkaren Ingemar Backman, 27, har varit med längre. Han har tävlat i inomhusgalor runt om i världen. Men även han intygar att helgens tävling är någonting alldeles speciellt.

- För fem år sedan hade man inte byggt ett så här stort hopp. Det är inte många som hade klarat av det. Men nu kommer alla hoppa och göra det bra, säger han.

15 meter över mark

Åkarna hoppas nå en höjd på sex till åtta meter. Det betyder att man flyger cirka 15 meter över marken.

Konrad Bergström, 32, började planera för tävlingen redan 1999. I år blir det äntligen verklighet och han har redan bokat Globen för tre ytterligare år.

Få biljetter

Men biljettförsäljningen har gått trögt. Bara 8 000 av helgens 20 000 biljetter hade sålts i går.

- Men jag är inte orolig. Den grupp människor vi vänder oss till köper biljetter sent. Jag är övertygad om att vi får se mycket folk, säger Konrad Bergström.

De tre vanligaste big air-tricken

Johan Rikner