Ljungberg avgjorde Londonderbyt

Arsenal besegrade Spurs med 2–1

SPORTBLADET

LONDON (TT)

Skottet gick i en vid båge över Tottenham-målvakten Kasey Keller och in i mål.

Då exploderade Highbury av lycka.

Mitt i glädjen - derbyhjälten Fredrik Ljungberg, som tio minuter före full tid sköt det matchvinnande 2-1-målet för Arsenal mot Tottenham.

Foto: REUTERS
MÅLET Ljungbergs skott tog på Stephen Carr och gick i en båge över Kasey Keller i Tottenhammålet.

Arsenal hade inte förlorat ett London-derby mot Tottenham i Premier League-fotbollen på fyra och ett halvt år, men såg efter ett tidigt ledningsmål av Darren Anderton i den femte minuten ut som en förlorare på lördagen.

Tottenham-målskytten snappade upp en förlupen boll djupt i Arsenals straffområde och placerade enkelt en höger yttersida bredvid Arsenal-målvakten Jens Lehmann, ett mål som skickade mod och ännu mer vilja i mittlaget.

Arsenal, med tre raka segrar på Highbury bakom sig, hade i första halvlek svårt att få grepp på bollinnehavet och körde ofta fast i ett hårt, tätt, väldisciplinerat Tottenham-försvar.

Derbyt blev hetare och hetare med en svärm av gula kort efter flera tuffa dueller.

I den 40:e minuten bjöds Helder Postiga ett hav av öppet gräs fram mot Arsenal-målet och fick ett vidöppet tillfälle att öka på till 2-0, men det låga skottet stoppades via en snabb handräddning av Lehmann - och efter paus svängde matchen, ändrade plötsligt karaktär och Arsenal fick successivt större tryck bakom anfallen, skapade fler och mer kvalitativa chanser.

Ljungbergs andra ligamål

I den 70:e minuten kom kvitteringen. Thierry Henry kom rätt på en lång boll och medan Tottenham-försvaret desperat skrek på offside slog Robert Pires in 1-1-bollen i öppet mål efter målvaktsretur.

Nio minuter senare avgjorde Fredrik Ljungberg matchen - ''Freddie'', som bara hade gjort ett mål hittills i ligan, tog emot en boll ute på vänsterkanten, manövrerade sig ett par steg inåt och såg sitt hårt pressade skott ta på Tottenham-backen Steve Carr och gå i en vid båge över målvakten Kasey Keller in i mål.

Redan före matchen hoppades Ljungberg på att målskyttet skulle lossna.

- Jag har träffat stolpen och ribban fyra gånger den här säsongen, men så är det ibland. Det viktigaste är att jag känner mig vass igen. Spelmässigt känns det riktigt bra och förhoppningsvis går nästa boll in, sade Ljungberg enligt soccernet.com.

De tre poängen betyder att Arsenal behåller serieledningen - men på söndagen spelar de två övriga topplagen Manchester United och Chelsea.

Allbäck utbytt - Svensson utvisad

Formstarka Charlton vann hemma mot Fulham med 3-1, i en match där målskyttet lossnade ordentligt för Jonatan Johansson. Efter att Graham Stuart gett Charlton ledningen med 1-0 i den 12:e minuten avgjorde Johansson matchen med sina viktiga fullträffar, 2-0 (i 69:e) och 3-0 (76).

Aston Villa - med Olof Mellberg och Marcus Allbäck med från start - upplevde en tung lördagseftermiddag. Laget förlorade hemma mot Middlesbrough med 0-2 efter mål av Boudewijn Zenden (i 30:e minuten) och Michael Ricketts (på straff i den 49:e) och lämnade planen utbuat av den egna hemmapubliken.

Allbäck blev dessutom utbytt i den 71:a minuten.

Svensklaget Southampton spelade sig till 0-0 borta mot Bolton i en match där Michael Svensson tvingades lämna planen i den 85:e minuten, utvisad efter två gula kort. Anders Svensson spelade i 90 minuter.

I botten av tabellen vände Wolverhampton 0-1 mot Birmingham till 1-1 och tog en viktig poäng i striden kring nedflyttningsstrecket. Finske Chelsea-lånet Mikael Forsell gav Birmingham ledningen precis efter paus, men drygt tjugo minuter före full tid kvitterade Steffen Iversen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM