Här får Blågult ett EM-vapen

Jakobsson om drömträffen: En skön kvittering, den satt perfekt

1 av 2 | Foto: SCANPIX
JÄTTESKOTTET Andreas Jakobsson fick en praktträff på en frispark - och räddade poäng med sitt 2-2-mål. "Den satt perfekt trots att muren fick stå lite för nära", säger Jakobsson.
SPORTBLADET

KÖPENHAMN

Andreas Jakobsson har redan flyttat upp från mittbacksplatsen till mittfältet i landslaget.

I EM kan han bli ett nytt segervapen också - som frisparksspecialist.

- Skönt att få sätta en. Jag har haft två som varit riktigt nära men som inte gått in tidigare i höst.

Tio minuter före slut i en mycket bra derbymatch mellan Bröndby och FC Köpenhamn fick hemmalaget frispark 20 meter från mål. FCK ledde med 2-1 efter ett drömmål av sydafrikanen Sibusiso Zuma och ett tveksamt godkänt av samme klasspelare.

Andreas Jakobsson tog några stegs ansats och slog till ganska löst men med oerhörd precision. Bollen satt i närheten av krysset utan chans för FCK:s svenske landslagsmålvakt Magnus Kihlstedt.

- Den satt perfekt trots att muren fick stå lite för nära. Jag var väldigt nära mot både Ålborg och OB men det var desto skönare att kvittera mot FCK, säger Andreas Jakobsson.

Säsongen fjärde mål

Landslaget har Anders Svensson som förste frisparksskytt men Andreas Jakobsson är ett klart användbart alternativ. Han var förste frisparksskytt även i sin tyska proffsklubb Hansa Rostock med bland annat ett riktigt kanonmål mot Stuttgart.

I Bröndby spelar Jakobsson mittback men han har redan hunnit göra fyra mål.

- Det har blivit två i ligan och två i Uefacupen. Bröndbys spel passar mig eftersom jag är en offensiv mittback som gärna vill gå med upp i anfall.

Kvitteringsmålet mot Köpenhamn var viktigt. Det kan till och med på sätt och vis redan ha avgjort ligan.

- Även om Esbjerg är med i toppen känns det extra skönt att fortfarande ha sju poäng ner till FC Köpenhamn, säger Andreas Jakobsson.

"Det här var kul"

Poängförlusten innebar visserligen att Bröndby förlorade serieledningen till Esbjerg men ingen tror annat än att det är FC Köpenhamn som i längden ska vara farligaste konkurrenten.

FCK:s tränare Hasse Backe var mycket nöjd med matchen trots att hans lag tappade ledningen två gånger och var en frispark i stolpens insida från segern.

- Det här var en mycket intensiv match. Det här var kul. Det här var stor idrott, säger Hasse Backe.

De 28 946 på läktarna säger inte emot.

Stefan Alfelt ([email protected])