Jukka Ikäläinen ny tränare för Örgryte

Har tränat Finlands U21-landslag

SPORTBLADET

GÖTEBORG

På våren 1985 lämnade spelaren Jukka Ikäläinen Örgryte i fotbollsallsvenskan. Nu är han tillbaka i klubben. På måndagseftermiddagen presenterades Ikäläinen som Örgrytes nye tränare efter Erik Hamrén.

Kontraktet löper på tre år.

Målsättningen är klar.

- Jag är en dålig förlorare så målsättningen är alltid att vinna, säger Ikäläinen.

Att vinna det SM-guld han aldrig fick vara med om att spela hem 1985. Det är senaste gången Örgryte vann SM. Ikäläinen var med i truppen på våren då, men flyttade hem till Finland mitt under säsongen.

När Örgryteledningen tog kontakt med honom om tränarjobbet tvekade han aldrig att flytta tillbaka.

- Jag har hela tiden hållit kontakten med klubben, varit här och hälsat på och är glad över att få komma tillbaka. Det är en ära att komma efter de många duktiga tränare som varit här tidigare.

Föll för lockropen

Och ett erbjudande att träna ett allsvenskt lag lockar.

- Ingen kan tacka nej till ett anbud från allsvenskan, säger Ikäläinen.

Han spelade på Örgrytes mittfält från 1981 till våren 1985 och har också 58 A-landskamper för Finland på meritlistan. Efter att ha avslutat sin aktiva karriär har han tränat lag i norra Sverige och Finland, men också jobbat mycket åt det finländska förbundet, bland annat som förbundskapten och assisterande förbundskapten till dansken Richard Möller-Nielsen.

Parallellt med jobbet som klubbtränare de senaste åren har han också varit förbundskapten för det finländska U21-landslaget och där jobbat med spelare som Mikael Forsell och Jonathan Johansson.

- Jag rekommenderade faktiskt Jonathan för Örgryte innan han flyttade till Glasgow Rangers, men klubben väntade lite för länge, säger Ikäläinen.

Tar du med dig några finländska spelare till Örgryte?

- Nja, jag vet inte om det finns några i finländska ligan som är nog bra, funderar Ikäläinen.

Som i övrigt inte kan säga så mycket om vad han vill ha eller behöver i truppen.

Samba och sisu

- Jag har inte sett laget spela sedan försäsongslägret på La Manga för två år sedan så jag får höra med Sören (assisterande tränaren Börjesson) och Ulf (fotbollsansvarige Svensson). De kan berätta om vad som är bra och var som inte är så bra.

Ikäläinen förutser dock inga revolutionerande förändringar i laget. Den största blir nationaliteten på tränaren.

- En finländsk tränare i allsvenskan kanske är lite speciellt, men jag såg att det till och med är så nu att norrmän vinner rally-VM, så...

Säger Ikäläinen.

- Vi ska blanda sambafotboll med finsk sisu för att få ett bra koncept, förtydligar Örgrytes ordförande Anders Lundberg.

Per Csongradi/TT