Vite väntar om annonsering fortsätter

Lotteriinspektionen tolkar EU-dom till nackdel för utländska spelbolag

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Om kvällstidningarna fortsätter att ta in annonser från utländska spelbolag hotar Lotteriinspektionen med vitesföreläggande.

- Det är nästa steg, säger Jan Nyrén, chefsjurist på Lotteriinspektionen, till TT.

En dom i EU:s domstol gällande det italienska Gambellifallet har gjort att internetbolagen anser sig ha rätt att marknadsföra sig själv i Sverige.

"EU:s domstol har, i och med domen i Italien, klart och tydligt visat att ett land som har spelmonopol och samtidigt låter monopolets aktör annonsera i syfte att öka sina intäkter, inte kan förbjuda andra företag att konkurrera på spelmarknaden. Antingen delar Lotteriinspektionen inte EU:s domstols uppfattning eller så känner de inte till att monopolföretaget Svenska Spel är en av Sveriges största reklamköpare", säger Pontus Lesse, vd på Unibet, i ett pressmeddelande.

Unibet och Expekt annonserade i kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen redan två dagar efter att domen kom.

Vite väntar

Men Lotteriinspektionen tolkar Gambellidomen annorlunda och hävdar att förbjudet fortfarande gäller då man "främjar ett utom landet anordnat lotteri".

- I det första läget valde vi att polisanmäla tidningarna, säger Jan Nyrén.

Men Lotteriinspektionens chefsjurist planerar att vara tuffare om överträdelserna fortsätter:

- Vid fortsatt lagtrots finns alltid kraftigt vitesföreläggande att ta till. Eftersom bolagen är utländska är det ju tidningar som kommer att få betala, säger Nyrén.

- Man kan antingen ha ett vite eller ett rullande vite varje gång man bryter mot lagen.

Hur stort vitet kan bli vill Nyrén inte spekulera i.

Gerdin kritisk

Lotterilagen säger att den som uppsåtligen, i yrkesmässig verksamhet eller i förvärvssyfte, främjar deltagande i ett utom landet anordnat lotteri kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Enligt Unibet kommer annonseringen att fortsätta i både kvällspress och lokalpress. Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin kan mycket väl tänka sig att ta i annonser för spelbolag även i framtiden:

- Men det är givetvis något som vi får bedöma från fall till fall. Just nu har jag inga annonser att ta ställning till, säger han till TT.

Gerdin skulle välkomna en rättslig prövning av de svenska lagarna i EU:s domstol.

- Det vore det bästa för hela branschen. Förr eller senare måste ju den här frågan prövas, och jag tror att det bara är en tidsfråga innan monopolet faller. Det är det bästa för konsumenterna.

Gerdin och Aftonbladet har kraftfullt tagit ställning för spelbolagens rätt att annonsera.

- Jag tycker det är en beklämmande dubbelmoral då Bosse Ringholm säger att han är för fri rörlighet mellan EU:s länder och sedan smutskastar de här utländska bolagen. Det är också ett dåligt argument att tala om att värna om de spelberoende - Svenska Spel och ATG gör allt för att få oss att spela mer. Om de skulle vara ärliga skulle de ju säga att de är rädda att förlora de här skatteintäkterna, säger Gerdin och fortsätter:

- Om lagstiftarna har ju alltid möjlighet att ställa krav på de som söker licenser, att de ska ge pengar till idrotten och ge stöd till de spelberoende.

Lars Markusson/TT