Brynäs höll inte hela vägen nu heller

Jämna steg med Frölunda i 2,5 period

SPORTBLADET

GÖTEBORG

I nästan två och en halv period höll Brynäs jämna steg med Frölunda - bara 0-1.

Men sedan tog Frölundas större kraft och tyngd ut sin rätt.

När slutsignalen ljöd var siffrorna 4-0 (1-0, 0-0, 3-0).

- Det kändes som förra gången vi var här. Då hängde vi med i 57 minuter. Vi orkade inte denna gången heller, sade Brynäs tränare Gunnar Persson.

Brynäs fick kämpa hårt för att hänga med i Frölundas något snabbare spel. Dessutom drabbades laget av en utvisning redan efter 27 sekunder - trots hyfsat spel fick inte Frölunda någon utdelning.

Första målet dröjde till 11.02 när Joel Lundqvist snappade upp en puck i mittzon och helt ensam med Markus Korhonen lyfte upp pucken i nättaket. Det var Joels första mål för säsongen.

Frölunda tvingades ta fram sina kämpatakter sedan man drabbas av två utvisningar i början av den andra perioden. Brynäs spelade fem mot tre i drygt en minut, men skapade knappast någon riktigt bra målchans. I stället var det Frölunda som på en kontring vara nära att öka på sin ledning.

- Vårt power-play fungerade inte alls. När vi spelade fem mot tre tror jag inte vi hade ett enda skott på mål, sade Gunnar Persson.

Otur för Leetma

Frölunda tvingades spela utan ordinarie backen Antti-Jussi Niemi eftersom denne skadade sig under Karjala Cup förra veckan. Därför tvingades tränaren Conny Evensson stuva om i backparen och låta unge Jonas Leetma spela tillsammans med Ronnie Sundin i första backparet.

Nu blev det inte så mycket spel för Jonas. Redan efter ett par minuters spel träffades han av en klubba i ansiktet och tvingades lämna matchen.

- Han har otur pojken. Detta är andra gången han är med från start och skadas redan i första perioden, sade Conny.

Resten av matchen tvingades Frölunda spela med bara fem backar. När Oscar Ackeström dessutom utvisades två plus tio minuter i den andra perioden för en våldsam tackling bakifrån kunde man bara spela med fyra backar.

- Backarna gjorde en fantastisk match i kväll, sade Conny.

Andersson matchhjälte

Lite av en matchhjälte blev Niklas Andersson när han lyfte in en fladdrande puck över Korhonens axel efter 9.29 i den sista perioden. Där försvann mycket av Brynäs hopp om att komma i kapp.

Med drygt två minuter kvar att spela tog Gunnar Persson ut Markus Korhonen från målet för att få sex utespelare på isen. Då kunde Tommi Kallio göra 3-0 i tomt mål.

Slutresultat fastställde Joel Lundqvist när han med 30 sekunder kvar att spela styrde in en passning från Jari Tolsa.

Att Frölunda inte ryckte i målprotokollet tidigare i matchen kan Brynäs tacka Korhonen för. Han storspelade i målet och höll Brynäs kvar i matchen.

- Det är tråkigt att inte backarna gav honom mer hjälp när han nu spelade så bra, sade Gunnar Persson.

- Även vi hade en bra målvakt, sade Conny Evensson och berömde Henrik Lundqvist som nu höll nollan för andra gången denna säsong.

- Jag tycker att vi vann rättvist.

Leif Brändström/TT