Bandypremiär fylld av skrällar

Storförlust för Sandviken

SPORTBLADET

UPPSALA

De regerande mästarna Sandviken förlorade stort och finaltippade Hammarby pressades.

Jakten på en plats till Studenternas har börjat - med en premiär fylld av skrällar.

I den norra gruppen chockade Bollnäs hemma mot regerande svenska mästarna Sandviken - 8-3 (4-2) är ett resultat som ger premiäreko i Bandysverige. Henrik Heed sköt Bollnäs i ledning redan i den 8:e minuten och efter en halvtimme ledde hemmalaget med 4-1 efter att Heed igen, tillsammans med Fredrik Spinnars och Vesa Vuokila antecknats som målskyttar.

Bollnäs målfyrverkeri fortsatte i andra halvlek där Oskar Robertsson blev siste målskytt med sitt 8-3-mål två minuter före full tid.

- Det är bara gratulera Bollnäs till en otroligt bra start på säsongen. Sandviken vill nog så fort som möjligt dra ett streck över det här och blicka framåt, sade svenske förbundskaptenen Kenth Hultqvist till Radiosporten.

På Lugnet i Falun möttes två av gruppens tippade topplag Falun och Edsbyn i en match som utvecklades till en högdramatisk tillställning. Falun ledde i paus med 2-1 efter mål av Tomas Jansson och Sergej Obuchov, men matchen svängde helt i andra - mycket tack vare Edsbyns Jonas Edling. 20-åringen kvitterade till 2-2 och efter att Kimmo Huotelin ökat till 3-2 klev Edling fram och slog in vinnande 4-2 på straff i den 79:e minuten. Erik Sundins 3-4-reducering hjälpte inte Falun.

Sirius gjorde comeback - och föll

Det var de fasta situationerna som avgjorde på SM-finalarenan Studenternas i Uppsala när Sirius gjorde comeback i allsvenskan efter ett års frånvaro.

Trots elva hörnor framåt förlorade Uppsalalaget med 4-1 hemma mot Broberg/Söderhamn.

- Vi hade oerhört bra hörnrus, vi prioriterade rätt varenda gång, sade Brobergtränaren Peter Isaksson.

Deras fasta situationer framåt utnyttjades desto bättre. Två hörnmål och en straff låg bakom segern för hälsingarna, första hörnan och straffen slogs in av Joakim Hedqvist, vilket betydde 2-0 i halvtid. I andra halvlek punkterades matchen definitivt med Svenne Olssons 3-1-mål, på lagets fjärde hörna.

I den södra gruppen vann Västerås - utan knäskadade trion Pelle Fosshaug, Rinat Shamsutov och Johan Geibert - hemma mot Vetlanda med 7-1. I förhandssnacket har många bandyexperter varnat för att Västerås, som tappat skyttekungen Michael Carlsson till ryska Vodnik, inte har samma slagstyrka längre, men i premiären manövrerade laget bort Vetlanda. Efter 3-1 i paus slog Anders Bruun in 4-1 på straff - och samme Bruun släckte allt Vetlanda-hopp bara tre minuter senare när han drog in 5-1 på hörna.

Sandell Hammarby-hjälte

Borta mot Villa-Lidköping var finaltippade Hammarby ett pressat lag, men när Stefan Erixon sköt 4-1 i början av andra halvlek såg matchen trots allt vunnen ut. Några grönvita mardrömsminuter senare hade Marcus Sixtensson, David Karlgren och Mathias Nilsson ordnat 4-4 och fixat fram en nervpiller-tillställning.

Matchhjälte för Bajen blev Patrik Sandell som sköt tre poäng via sitt 5-4-mål.

På Isstadion delade Motala och Boltic på poängen efter 3-3, och på Backavallen fick hemmasupportrarna lämna arenan i besvikelse efter att Katrineholm trots en stark upphämtning förlorat mot Vänersborg med 5-6.

Bandyallsvenskans tabell haltar efter att två matcher tjuvstartat seriespelet, i fredags slog Sandviken Falun med 6-2. I tisdags vann Ljusdal borta över Kalix med 5-3.

Lars Frank/TT