Södertälje grep halmstrå

Besegrade Leksand efter straffar

SPORTBLADET

SÖDERTÄLJE

Elitseriejumbon Södertälje grep halmstrået och vann den viktiga matchen hemma mot Leksand med 2-1 (0-0, 1-1, 0-0, 1-0) efter straffar. Joakim Eriksson avgjorde och fixade säsongens första bonuspoäng för Södertälje.

Därmed fick SSK också lite kontakt med lagen ovanför i tabellen.

Södertälje gjorde säsongens bästa match. Stundtals var det spel mot ett mål. Men samtidigt som Mike Bales var bra i Leksands mål var Södertälje mer än lovligt ineffektivt. Puckar dansade på mållinjen eller träffade ribban och flera frilägen missades.

Södertälje var kraftigt i behov av det första målet, men det gick i stället till Leksand som mycket snyggt gjorde 1-0 efter precis halva matchen genom Rastislav Pavlikovsky. Det kom som en kalldusch för hemmalaget.

Lyckad jakt

Södertälje jagade och jagade och kvitteringen kom med två och en halv minut kvar av den andra perioden. Juha Lind visste inte riktigt vad han skulle göra med pucken och valde att skjuta, det lurade Bales som släppte in kvitteringen.

I den sista perioden hade Robert Carlsson i hemmalaget både ett stolpskott och en puck som gled längs med linjen, men något segermål fick inte Södertälje in under ordinarie matchtid.

Efter den mållösa förlängningen avgjorde Joakim Eriksson när han satte sin straff.

Södertälje har definitivt blivit ett bättre lag under uppehållet. Backen Timmy Pettersson som är lånad av HV 71 i fem matcher var bra. Han spelade mycket både i box play och power play och hade ett par bra skott.

Lyckad debut

Teemu Rihijärvi som spelade för finska Saipa förra säsongen gjorde sin första match för säsongen mot Leksand. Med tanke på matchorutinen gjorde han sensationellt bra ifrån sig. Han kunde dessutom ha blivit målskytt om han inte hade missat att lägga in pucken i det helt tomma målet.

Södertälje har också klart med NHL-meriterade backen Lubomir Sekeras som har spelat 209 matcher för Minnesota Wild. Sekeras blev dock aldrig spelklar och fick se matchen från läktaren. Han kommer dock att spela mot Luleå på lördag.

Matchen sågs av 5 483 åskådare vilket var säsongens högsta publiksiffra i Scaniarinken. Många lär säkert återkomma om Södertälje fortsätter spela lika bra framöver.

Leksand spelade defensivt och försökte förstöra Södertäljes spel, det lyckades man nästan med. Leksand är säkert ändå nöjt med att åka hem med en poäng. Mike Bales som var tillbaka i målet efter att ha varit andremålvakt en dryg månad var matchens gigant.

Noterbart i övrigt var att Niklas Persson gjorde sin 300:e elitseriematch för Leksand. Niklas, som leder Leksands interna poängliga, blev dock poänglös i den här matchen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM