En period räckte för Färjestad

Men Brynäs var nära poäng

SPORTBLADET

KARLSTAD

20 minuter med högsta fart - och tre mål.

Det räckte för att Färjestad skulle vinna elitseriematchen mot Brynäs.

Men det var med ett nödrop.

- Vi är glada att vi redde ut det, sade FBK-tränaren Tommy Samuelsson efter 3-2 (3-0, 0-1, 0-1).

Färjestad inledde strålande och hade lite tur.

Därför var siffrorna efter den första perioden 3-0.

Pelle Prestberg smällde till direkt på Peter Nordströms pass och pucken smet in bakom Markus Korhonen i Brynäskassen efter två minuter då FBK hade en man mer på isen.

Hannes Hyvönens 2-0 fyra minuter senare var snyggt. Trots hård uppvaktning lyckades Hyvönen få iväg ett handledsskott rakt upp i det högra krysset.

Ulf Söderströms styrning till 3-0 efter Jonas Frögrens läckra passning var ytterligare ett bevis på hemmalagets dominans.

3-0 efter 14 minuter och två mål i numerärt överläge. Hemmalaget kontrollerade det mesta och Brynäs hade inte mycket att säga till om.

Stundtals påminde det om den utskåpning värmlänningarna råkade ut för i den första perioden när lagen möttes i Gävle tidigare i höstas, då vann Brynäs med 4-3.

- Vi var inte skitdåliga även om publiken skrattade åt oss och vi drattade på ändan då och då, kommenterade Brynästränaren Gunnar Persson skämtsamt.

Brynäs kom tillbaka

Brynäs tog dock tag i saker och ting efter den första periodpausen.

Tommi Miettinen reducerade ledningen efter endast 45 sekunder då Brynäs hade powerplay.

Färjestads spel kom av sig helt.

- Vi tappade fokuseringen och Brynäs kunde ha gjort ytterligare ett mål. Vi spelade inte alls bra i andra perioden, menade Tommy Samuelsson.

Wallinheimo räddade

Slutperioden kom även den att handla mest om gästerna och Färjestads målvakt Sinuhe Wallinheimo fick göra ett par riktigt kvalificerade räddningar.

När Peter Nylander fick ett friläge i inledningen räddade finländaren med klubban - och när Niklas Anger fick en gyllene kvitteringschans i slutet plockade han pucken.

- Wallinheimo gjorde några avgörande räddningar och räddar oss. Det är viktigt, menade Samuelsson.

Gunnar Persson kunde bara sucka åt eländet.

- För att ta poäng mot Färjestad, som är Sveriges bästa lag, måste man ha stolpe in. Det hade vi inte i dag, konstaterade han.

TT