Sverige på väg mot U21-EM

Farnerud och Källström matchhjältar i dramatisk play off-match

SPORTBLADET

HALMSTAD (TT)

Ett mål och en stolpträff på tre minuter. Och ett dagsfärskt kontrakt med franska Strasbourg i kavajen.

Alexander Farnerud var en glad fotbollsspelare på Örjans vall på lördagen. Han gjorde ledningsmålet när Sveriges U 21-landslag besegrade Spanien med 2-0 (0-0) i den första play-off matchen till EM-slutspelet.

- Kan vi göra ett mål där nere på onsdag och hålla nollan så...ja, det ser bra ut, sade Alexander Farnerud optimistiskt om returmatchen i Almendralejo.

Foto: BILDBYRÅN
KRAMKALAS 2–0 mot Spanien och U21-grabbarna är på god väg mot EM – och kanske, kanske OS i Athen.

Smått sensationellt, det måste man säga, vann alltså svenskarna över de här tekniskt skickliga spanska spelarna av vilka många är i full gång med ligaspelet medan flera av svenskarna varvat ner efter allsvenskans slut. Men förstärkt med Kim Källström, Mikael Dorsin och Andreas Isaksson i målet har det varit mycket vinnarinställning under den korta samlingen i Halmstad.

Förbundskaptenen Torbjörn Nilsson fick på tre träningspass härlig stil på det lag som tog ett steg på vägen till EM-slutspelet i maj nästa år. Och om det blir så, så spelar man också om en OS-biljett till Aten.

- Vi sträcker inte armarna i luften efter det här. Det gjorde aldrig Björn Borg efter en seger i semifinalen i Wimbledon. Han gjorde det först när han vunnit finalen. Men på onsdagskväll jublar vi, sade Nilsson.

Dröm i uppfyllelse

För Alexander Farnerud var kontraktet på fyra och ett halvt år med Strasbourg en dröm som gick i uppfyllelse.

Landskrona-spelaren bubblade av energi och spelglädje.

- Jo, det gjorde mig extra inspirerad. Men det var också kul att mäta sig med de här spelarna, sade han om det spanska U21-landslaget.

Lika kul som att mäta sitt fotbollskunnande i den franska ligan, när han flyttar till Strasbourg i januari.

- Jag ser verkligen fram mot att få spela med Pontus. Vi har aldrig spelat ihop utom hemma i trädgården, sade Alex om sin fyra år äldre bror. Även Mikael Dorsin, som gjorde en stark insats som vänsterback, finns i den franska klubben.

Sverige lyfte spelmässigt först efter pausen. Då hittade spelarna sina positioner, och löpvägarna som öppnade den spanska fyrbackslinjen.

Farneruds 1-0 i den 55:e minuten kom efter ett mönsteranfall. Han fick en crosspassning av Malmös Jon Jönsson, bröt in i mitten och placerade bollen med känsla.

Tre minuter senare sprang han på en djupledsboll, sköt i steget men bollen tog i stolproten. Victor, målvakten från Barcelona,var chanslös båda gångerna.

- Ja, det var synd att den inte gick in, men Kim fixade ju tvåan så det ordnade sig.

Sveriges 2-0 var också ett härligt bevis på vad de är spelarna kan. Johan Elmander dribblade bort sin back vid kortlinjen, passade snett inåt planen till Kim Källström som klippte till.

''Strålande''

- Strålande. Man kan inte begära mer av oss, vi gjorde två mål och släppte inte in några, sade Källström.

Andreas Isaksson gjorde en mycket bra räddning på ett närskott. Och han fick Villa att skjuta högt över målet när spanjorerna fick en straff med bara sju minuter kvar.

Dagens miss stod Johan Elmander för. På Babis Stefanidis hårda inlägg sköt Elmander, från fyra meters håll, i ribban när det spanska målet var vidöppet.

Men seger blev det för U 21-landslaget.

Bo Harmby/TT