Jag kräver: alla som kan ska se på rugby

Lars Nylin: Ge det i alla fall tio minuter. Överens?

SPORTBLADET

När den här spalten gavs utrymme för ett par år sedan lovade den heligt att aldrig slösa med betyg som "det bästa som någonsin setts".

Sport i tv är alltför färgat av bakomliggande faktorer; hur det går för ens egna hjältar, stämningen i tv-salongen, inte minst förutbestämda åsikter om tv-folket som förmedlar sensationen - för att sådana superlativer ska kännas riktigt relevanta.

"Starkaste sportsändningen i år" eller "x är landets bäste kommentator genom tiderna". Sånt kan man på sin höjd pyssla med. Men inte "detta var den bästa sport-tv jag sett". Aldrig. Den dagen du läser något slikt i "Sport i tv" bör redaktör Östling omedelbart skicka silkessnöret invikt i en rosa keps.

Därför är det med stor försiktighet som spalten denna vecka levererar åsikter om rugby-vm i Australien. Bakgrunden är denna: förr oss nordbor udda sport, få eller inga svenska åsikter i ämnet, australisk produktion, engelska kommentatorer, sålunda inte den minsta risk för jäv. Med det utgångsläget presenteras en serie rugbysändningar som nog är det mest"Nej, nu ska vi inte falla för frestelsen!

Jag nöjer mig med att uppmana, snarast kräva, att alla som har tillgång till Viasat Sport på lördag skänker åtminstone tio minuter av sin tid till finalen mellan värdnationen och England.

Du kommer att få actionbilder så intima att David Beckham skamset skulle ansa tre strån i hästsvansen om något liknande skulle erbjudas i fotbollen. Därtill presenteras repriser av avgörande moment i inte bara halvdussinet, utan snarast femtiotolv vinklar. "Det är som om de har vinklar även UNDERIFRÅN gräsmattan", tyckte en lika imponerad vän. Därtill uppmickade domare och sensationellt disciplinerat uppträdande av spelarna.

Bryr mig inte om rugby - egentligen

Jag bryr mig heller inte om sporten rugby. Kommer troligen aldrig igen att viga timmar åt denna lager-jäsande machosport made in redneck heaven. Men här och nu är detta det bästa jag sett i grenen tv-producerad BOLLSPORT. Någonsin. Vi nöjer oss med att konstatera detta.

En aspekt på de sublima sändningarna från Australien är att på detta sätt kan gamla sporter bli som nya. T o m de allra bästa fotbollssändningarna, som de från senaste VM, har en hel del att lära här. För att inte tala om tv-mässigt ofta stereotypt producerade sporter som ishockey, basket, handboll eller tennis.

Bandy togs aldrig upp i uppräkningen. Bandy är fortfarande bäst på text-tv. Det är för sporter som rugby som widescreen uppfanns.

Den som vill kan också läsa in mellan raderna att om de gamla storsporterna hänger med i utvecklingen - på det som rugby gjort - behöver de inte känna sig ett dugg hotade av färska sensationer, varken i jakten på utövare eller tv-tittare.

Avslutningsvis hårdfakta: Finalen Australien-England sänds från Sydney på lördag. Sändningstiden 09.50 är tuff. Kommentarerna är hyperkunniga men tyvärr alltså på engelska. Men ge det hela åtminstone 10 minuter. Överens?

Lars Nylin ([email protected])