Blågult föll för andra gången i rad

Förlorade mot Egypten med 0–1

SPORTBLADET

KAIRO (TT:S UTSÄNDE)

Fy farao, vilket slut på landslagsåret.

Trots kunglig - om än nästan - glans på läktaren i form av kronprinsessan Victoria förlorade det svenska fotbollslandslaget årets sista landskamp mot Egypten med 0-1.

Ahmed Belal gjorde segermål tidigt i första halvlek.

Foto: BILDBYRÅN
TILLBAKA Magnus Hedman var tillbaka i Blågults mål – men åt Ahmed Belals mål kunde han inget göra.

Landslagsåret slutade som det började.

Mellan förlusten mot Tunisien februari och den mot Egypten på tisdagen har Sverige trots allt kvalificerat sig till ett EM-slutspel, men det hade varit svårt att lista ut om man inte visste det på förhand. De blågula uppträdde initiativlöst och oroligt mot de tekniska egyptierna, och skapade inte mycket framåt.

Dåligt i första

Första halvlek var underkänd. Det gick - med lite god vilja - att räkna till tre svenskar halvchanser:

* Christian Wilhelmsson hade ett skott utanför (kunde också ha varit en passning).

* Inhopparen Anders Andersson sköt en halvvolley tolv meter över.

* Mattias Jonson sköt strax innan paus ett långskott som gick ett par meter över.

Egypten backade tillbaka och spelade avvaktande. När de inte hade bollen, men ställde snabbt om när de erövrat den.

Redan i den femte minuten kunde hemmanationen tagit ledningen. Storstjärnan Ahmed ''Mido'' Hossam lurade Alexander Östlund, sköt ett skott som Magnus Hedman räddade men returen från Midos anfallskollega Ahmed Belal var väldigt nära att gå in - bara en rensning av vänsterbacken Erik Edman på mållinjen räddade den gången.

Fem minuter senare kom målet. Mido sköt ett långskott som via Michael Svenssons ben hamnade hos Ahmed Belal. Den kvicke Belal kunde skjuta in bollen, utom räckhåll för Magnus Hedman.

Bättre i andra

I den andra halvleken spelade svenskarna upp sig något, de blågula hade en viss press, och flera dubbel- och trippelhörnor utan att få utdelning.

- Vi började alldeles för försiktigt, men vaknade i andra, sade förbundskapten Tommy Söderberg.

De två debutanterna, Hammarbys försvarare Alexander Östlund och Max von Schlebrügge, gjorde trots allt klart godkända insatser. ''Salle'' hade lite svårt i början av matchen, men spelade upp sig, medan von Schlebrügge var stabil som Olof Mellbergs ersättare från mitten av andra halvlek - även om han blev ifrånsprungen i en egyptisk kontring i slutminuterna.

- Synd att vi förlorade, men jag tycker det var fantastiskt kul att få träna och spela med landslaget, sade Alexander Östlund:

- Jag hade lite svårt i början, men kom senare igång med mina löpningar och kom runt på kanten precis som jag gjort i Hammarby.

Förbundskapten Tommy Söderberg gillade vad han såg av de nya:

- Det är viktigt att de vänjer sig vid internationellt tempo. ''Salle'' tappade två uppspel i början men det tredje gick bra. Samma sak med ''Chippen'', efter de två första insatserna var han mycket bra.

Anderlechts högerytter Christian Wilhelmsson var den som visade mest initiativförmåga av svenskarna.

- De har tio minuter i första halvlek, resten har vi. Därför känns det bittert när det blir så här, sade Wilhelmsson.

Victoria på plats

Pontus Farnerud tvingades utgå i mitten av första halvlek på grund av fotskada. Han ersattes av Anders Andersson, som blev den störste målsumparen/otursgubben med tre klara målchanser och en nick i ribban. Mest populäraste svensk blev i stället Kronprinsessan Victoria, som passade på att se matchen då hon är i Kairo för en workshop i FN:s utvecklingsprograms regi. Den svenska kungligheten fick igång både den svenska och den egyptiska publiken med sitt flaggviftande.

Nu hjälpte det inte Sverige.

Det var första gången sedan sommaren 2000 som Lars Lagerbäcks och Tommy Söderbergs landslag förlorat två matcher i följd. Tidigare i höst föll ju Sverige även i EM-kvalavslutningen mot Lettland.

Niclas Johansson/TT