Norges EM-dröm krossad

Lettland skrällde i Istanbul

SPORTBLADET

Norge drömde om en skräll och en EM-plats.

Två spanska mål inom loppet av 16 minuter - och ett idiotiskt misstag av målvakten Espen Johnsen, betydde 0-3-förlust och att EM-drömmen krossades.

Skrällen kom i stället i Istanbul. 2-2 var en seger för Lettland som är klart för fotbolls-EM för första gången någonsin.

I Valencia var han en av de stora hjältarna, på Ullevål stod han för ett avgörande misstag. Målvakten Espen Johnsen vill förmodligen glömma onsdagens play off-match snarast möjligt, precis som de flesta andra norska spelarna.

I bortamötet förra veckan lyckades Norge klara sig undan med en 1-2-förlust. Det betydde att ett norskt mål skulle betyda en EM-biljett till Portugal och en skräll modell större.

Men i stället blev det tre spanska mål och en mycket rättvis bortaseger.

Det började i 34:e minuten.

En vacker djupledsboll från Vicente ställde Raul fri med målvakten, med vänsterfoten kunde Real Madrid-spelaren slå in 1-0.

Då hade Norge inte haft en enda riktigt farlig chans och Spanien ägt bollen under större perioder.

Försvarsmiss

I andra halvlek gjorde norska förbundskaptenen Nils Johan Semb ett försök att flytta upp spelet genom att Trond Andersen ersattes av Håvard Flo som tog plats i anfallet bredvid Tore André Flo i anfallet.

Det kom också ett mål - men för Spanien.

Christer Basma stod för en miss i försvaret och lät Vicente göra 2-0.

Det såg ut att bli dagens norska misstag, ända till sex minuter senare.

För om inte uppförsbacken var tillräckligt brant så såg målvakten Espen Johnsen till att den blev ännu brantare. Helt oattackerad skulle han spela ut bollen, men utsparken var en katastrof.

Bollen träffade Joseba Etxeberria och hans ofrivilliga nick svävade in över Johnsen in i mål.

Det knäckte norrmännen, och särskilt Johnsen som valde att kliva av planen till förmån för Frode Olsen.

Den norska reservmålvakten stod sedan för dagens mest resoluta insats, men det handlade inte om någon räddning.

En frustrerad norsk supporter som rusat in på planen fälldes elegant av Olsen med en distinkt glidtackling.

Men så mycket mer än det fanns inte att glädjas åt för de norska supportrarna i andra halvlek.

För norske förbundskaptenen Nils Johan Semb blev matchen på Ullevål hans sista som förbundskapten.

Semb hade redan inför returmötet meddelat att han tänkte avgå om inte Norge kvalificerade sig för EM.

- De var bättre än oss på alla punkter, vi mötte ett lag som var en division bättre än oss och det får vi acceptera, sade Semb till norsk tv efter matchen.

Skräll av Lettland

Kvällens skräll stod i stället Lettland för. Tvåan i Sveriges EM-grupp skickade ut Turkiet, VM-semifinalist förra året, via 2-2 i Istanbul och totalt 3-2.

För Lettland är det första gången någonsin i landets historia som man kvalificerat sig till ett internationellt mästerskap.

Turkiet dominerade matchen och tog ledningen genom Besiktas anfallare Ilhan Mansiz i första halvlek, storstjärnan Hakan Sükür såg ut att ordna EM-biljetten när han gjorde 2-0 strax därefter.

Men när Jurijs Laizans gjorde 1-2 på frispark i 66:e minuten var Lettland vidare och Maris Verpakovskis säkrade EM-platsen när han kvitterade elva minuter senare.

TT