Hattrick av van Nistelrooy skickade Holland till EM

Skottland och Wales utslagna

SPORTBLADET

Det bli bara ett brittiskt lag i fotbolls-EM.

På onsdagskvälllen försvann både Skottland och Wales.

Ruud van Nistelrooy stod för ett hat trick när Holland slog Skottland med förkrossade 6-0.

Efter att ha förlorat det första mötet med 0-1 och skapat svarta rubriker med båda osämja och supande var all press på Holland i onsdagskvällens möte.

Men all press släppte redan i den 14:e matchminuten då unge Ajax-löftet Sneijder vände bort Gavin McGann på mittplan, ändrade riktning mot mål och avlossade skottet som förlöste en hel nation. Amsterdam Arena exploderade när det låga långskottet borrade sig in i Rab Douglas högra hörn.

Men det var bara början.

I den 32:a minuten nådde Andre Ooijer högst på en frispark från vänsterkanten. Celtic-målvakten Douglas missbedömde bollbanan och Ooijer kunde från nära håll dirigera bollen i mål. 2-0 var i och för sig en bräcklig ledning. Ett skotskt mål och Berti Vogts mannar skulle snuva det stjärnspäckade holländska laget på EM-platsen.

Tre mål av Ruud

Men Skottland fick inte ens en chans att reducera. Bara fem minuter efter 2-0 skallade Manchester Uniteds skyttekung Ruud van Nistelrooy in en frispark från Sneijder. Målet var nästan en kopia på Ooijers 2-0-mål och det första av tre mål av skyttekungen, som tidigare var i fejd med förbundskapten Dick Advocaat.

Nu var van Nistelrooy med i truppen och visade sin klass med ett hat trick. I andra halvlek sköt van Nistelrooy både 4-0 och 6-0 - game, set och match.

Skottland var helt utan chans.

Inget EM för Giggs

Då var det jämnare i Cardiff där Wales försökte nå sitt första fotbollsmästerskap sedan VM i Sverige 1958.

Men Ryan Giggs och kompani får fortsätta att vänta.

Efter ett mållöst möte i Moskva tog Ryssland EM-platsen genom 1-0 i Cardiff på onsdagskvällen.

Vadim Jevsejev skallade in matchens enda mål i den 22:a matchminuten. Jevsejev mötte en frispark från högerkanten med huvudet och stötte bollen i nät från sju meters håll.

I det läget behövde Wales två mål för att knipa EM-platsen. Manchester Uniteds vänsterytter Ryan Giggs försökte och försökte, men förgäves.

Därmed blir Sven-Göran Erikssons England enda lag från de brittiska öarna som får delta i sommarens EM i Portugal, som spelas 12 juni till 4 juli.

Slutspelet lottas i Lissabon den 30 november.

TT